Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja priekšlikumu aizliegt vienreizlietojamo plastmasas piederumu tirdzniecību, kas cita starpā paredz aizliegt plastmasas šķīvju, galda piederumu un vates kociņu tirgošanu, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Priekšlikumu atbalstīja 571 deputāts, "pret" balsoja 53 deputāti, bet atturējās 34.

Kā pirmdien debatēs pirms balsojuma uzsvēra priekšlikuma ziņotāja Frederika Rīsa (ALDE, Beļģija), vairāk nekā 70% no jūrā un Eiropas pludmalēs atrodamajiem atkritumiem ir tieši vienreizlietojamās plastmasas izstrādājumi un zvejas piederumi, kas izgatavoti no plastmasas.

Aizliedzamo preču sarakstu iekļauti šķīvji, galda piederumi, vates kociņi, kociņi, pie kuriem stiprina balonus, un citi vienreiz lietojamās plastmasas izstrādājumi.

Savukārt vienreiz lietojamās plastmasas izstrādājumu, kam pagaidām alternatīvu nav, piemēram, sviestmaižu, burgeru un citu ēdienu iepakojumu izmantošana dalībvalstīm būs jāsamazina "ambiciozi un nepārtraukti". Paredzēts, ka ES dalībvalstīm būs jāsagatavo nacionālie plāni, kā mudināt iedzīvotājus ne vien šķirot atkritumus, bet arī iegādāties un izmantot plastmasas izstrādājums atkārtoti.

Jaunais regulējums paredz, ka līdz 2025. gadam jāpanāk, lai 90% plastmasas pudeļu tiek savāktas un pārstrādātas.

Tāpat ar jauno regulējumu paredzēts pieņemt mērus pazaudētu vai pamestu zvejas rīku daudzuma samazināšanai. Šobrīd 27% no visiem Eiropas pludmalēs atrastajiem atkritumiem ir zvejas piederumi. Saskaņā ar EP atbalstīto ziņojumu dalībvalstīm nāksies panākt, ka līdz 2025. gadam šo produktu patēriņš samazinās par 25%.

Saskaņā ar EP lēmumu zvejas piederumu ražotājiem nāksies iesaistīties, lai palīdzētu dalībvalstīm sasniegt šos mērķus.

"Eiropieši ir gatavi mainīt savus patēriņa paradumus," debatēs pirms balsojuma uzsvēra Rīsa, piebilstot, ka vienreiz lietojamās plastmasas aizliegumam tiek piedāvāts "labs, ļoti grods juridiskais ietvars".

Saskaņā ar jauno regulējumu vienreizlietojamu plastmasas izstrādājumu tirdzniecība ES tiks aizliegta 2021. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!