Foto: DELFI

AS "Conexus Baltic Grid" pirmdien Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedza jauno pārvades tarifu projektu, kas ir izstrādāts atbilstoši situācijai Latvijas dabasgāzes tirgū un paredz tarifu kāpumu, informēja uzņēmumā.

Tarifu projekts paredz, ka mājsaimniecībām, kas dabasgāzi patērē ēdiena gatavošanai, rēķinos maksa par pārvades un uzglabāšanas pakalpojumiem pieaugs par 0,04 eiro mēnesī. Savukārt tiem, kas gāzi izmanto apkurei, siltā ūdens sildīšanai, rēķinos maksa par pārvades un uzglabāšanas pakalpojumiem pieaugs par 1,50 eiro mēnesī.

Saskaņā ar SPRK Dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu aprēķināšanas metodiku sistēmas operators līdz katra gada 1. februārim iesniedz SPRK izvērtēšanai tarifu projektu un tam atbilstošās izmaksas 12 mēnešu periodam, informāciju par tarifu pārskata ciklā plānotajiem jaudas rezervēšanas pakalpojuma nepieciešamiem ieņēmumiem, kā arī informāciju par iepriekšējā kalendārā gada ieņēmumiem no jaudas rezervēšanas pakalpojuma un kopējām faktiskām pārvades sistēmas jaudas rezervēšanas pakalpojuma izmaksām.

"Conexus Baltic Grid" jauno tarifu projektu iesniedza jau oktobra beigās, lai jau laikus sagatavotos jaunajai iesūknēšanas sezonai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK).

Salīdzinot ar iepriekšējo tarifu ciklu, iesniegtajā pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu projektā paredzēts izmaksu pieaugums, kas saistīts ar 2018. gada 18. maijā Ministru kabineta pieņemtajiem grozījumiem 2011. gada 19. aprīļa noteikumos "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātās enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā", pamatojoties uz kuriem pārvades sistēmas operatoram ir jānodrošina, ka laika posmā no dabasgāzes iesūknēšanas sezonas beigām līdz nākamā gada 1.martam Inčukalna PGK atrodas aktīvās dabasgāzes daudzums, kas nav mazāks par 3,16 miljoniem megavatstundu (MWh).

Lai nodrošinātu Ministru kabineta noteikumos noteiktā pienākuma izpildi, "Conexus Baltic Grid" 2018. gadā organizēja četras izsoles par dabasgāzes pieejamības nodrošināšanu pārvades sistēmas starpsavienojumā ar krātuvi 2018. /2019. gada krātuves ciklam. Izsoles nosacījumi paredz tirgotāju pienākumu uzglabāt aktīvās dabasgāzes daudzumu no izņemšanas sezonas sākuma līdz 2019. gada 1. martam, enerģētiskās krīzes laikā nodrošinot diennaktī nepieciešamo jaudu dabasgāzes izņemšanai no Inčukalna PGK.

Vienlaikus ar jauno pārvades sistēmas pakalpojumu tarifa projektu "Conexus Baltic Grid" saskaņā ar SPRK 2018. gada 26. aprīļa lēmumā "Par akciju sabiedrības "Conexus Baltic Grid" dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma tarifiem" noteikto SPRK iesniedz arī jaudas produktu tarifu vērtības 2019./2020. gada krātuves ciklam esošā tarifu pārskata cikla ietvaros. Tas paredz piemērojamo grupētās jaudas produkta tarifa maksimālo vērtību 2019./2020. gada krātuves ciklam noteikt 3,68494 eiro par MWh un piemērojamo tirgus produkta tarifa minimālo vērtību 2019./2020. gada krātuves ciklam 1,37 eiro par MWh apmērā.

"Conexus Baltic Grid" ir par Latvijas tirgus zonu atbildīgais dabasgāzes tirgus dalībnieks, kura atbildībā ir enerģijas pārvades sistēmas darbība, apkalpošana, drošība un savienojums ar citu valstu pārvades sistēmām.

"Conexus" ir dibināts 2016. gada 22. decembrī, reorganizācijas rezultātā no AS "Latvijas Gāze" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kopējais akciju skaits ir 39 786 089, to nominālvērtība viens eiro. Kopējais akcionāru skaits pārsniedz 4800. 97,52% no kopējā akciju skaita pieder trīs lielākajiem akcionāriem. Lielākais "Conexus" akcionārs ar 34,26% daļām ir AS "Augstsprieguma tīkls", 34,1% pieder Krievijas gāzes koncernam "Gazprom", bet 29,06% akcijas - "Marguerite Gas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!