Foto: F64
Pēdējos divos gados ir gandrīz dubultojies saimnieciskās darbības veicēju skaits, kuri nereģistrējas kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) maksātāji un neveic attiecīgās iemaksas, lai gan tas būtu jādara, teikts Valsts kontroles revīzijā par 2017. gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem.

Valsts kontrole vērš uzmanību, ka, neiemaksājot VSAOI, šīs personas neievēro solidaritātes principu un izvairās no pašreizējo pensionāru vajadzību nodrošināšanas, kā arī ilgtermiņā zaudēs iespēju saņemt valsts sniegtos pakalpojumus, piemēram, pabalstus un pensiju, pilnā apmērā.

Lai arī normatīvie akti paredzēja, ka pie konkrētiem nosacījumiem saimnieciskās darbības veicējiem bija jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un jāsāk maksāt VSAOI, valsts budžets 2017. gadā nebija saņēmis tam piekritīgos VSAOI ieņēmumus vismaz 48 540 eiro līdz 582 476 eiro apmērā, jo VID nebija nodrošinājis, ka vismaz 429 saimnieciskās darbības veicēji savlaicīgi reģistrējas kā VSAOI maksātāji un veic atbilstošus maksājumus valsts budžetā.

Revīzijā, analizējot VID sniegtos datus par fiziskajām personām, kuru deklarētie 2016.gada ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas vai citiem saimnieciskās darbības veidiem bija lielāki par 4440 eiro, bet nebija veiktas VSAOI, un izvērtējot VID veiktās darbības, konstatēts, ka vismaz 429 saimnieciskās darbības veicējiem 2017.gada janvārī bija jāreģistrējas kā pašnodarbinātām personām un jāveic VSAOI maksājumi vismaz minimālā apmērā.

Salīdzinot ar 2015. gadu, pašnodarbināto personu reģistrēšanās ir pasliktinājusies gandrīz divas reizes, līdz ar to Valsts kontrole secina, ka VID veiktās kontroles nav pietiekamas, lai nodrošinātu, ka saimnieciskās darbības veicēji reģistrējas kā VSAOI maksātāji.

Veicot aplēsi par minēto 429 saimnieciskās darbības veicēju neiemaksātajiem VSAOI maksājumiem, revidenti konstatēja, ka valsts budžetā netika ieskaitīti VSAOI ieņēmumi vismaz 48 540 eiro līdz 582 476 eiro apmērā.

Revīzijā konstatēts, ka 2018. gadā VID turpināja 28 nodokļu maksātāju 2017. gadā iesniegto deklarāciju datu analīzi, savukārt 13 nodokļu maksātāji, kuriem VID bija nosūtījis uzaicinājuma vēstuli, iesniedza VID ziņojumu un aprēķināja VSAOI.

Atbilstoši VID sniegtajai informācijai, ar 2018. gada jūniju, papildinot riska punktu piešķiršanas nosacījumus, VID ir realizējis pastiprinātu kontroli, lai nodrošinātu, ka saimnieciskās darbības veicēji, kuru ienākumi sasniedz vai pārsniedz obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, iesniedz ziņojumu par pašnodarbinātās personas obligātajām iemaksām.

Valsts kontrole turpinās sekot vai pašnodarbinātās personas tiek savlaicīgai reģistrētas kā VSAOI maksātāji un vai VSAOI iemaksas tiek veiktas savlaicīgi, kā arī novērtēs vai netiek radīts administratīvais slogs.

Lai nodrošinātu, ka saimnieciskās darbības veicēji, sasniedzot noteiktu ienākumu apjomu, reģistrējas kā VSAOI maksātāji un veic VSAOI iemaksas, Valsts kontrole iesaka VID izvērtēt iespēju papildus vispārējai publiski pieejamai informācijai fokusēti informēt attiecīgo mērķauditoriju, kā arī EDS ieviest matemātiskās kontroles, kas aizpildot gada ienākuma deklarāciju izdod brīdinājumu, ka ir gūti noteikta apmēra ienākumi, bet nav deklarētas un samaksātas VSAOI.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!