Foto: LETA

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu desmito gadu pēc kārtas atzīta AS "Latvenergo", trešdien, 10. oktobrī, "Prudentia" un biržas "Nasdaq Riga" Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" prezentācijā sacīja "Prudentia" partneris Kārlis Krastiņš.

Kopējā Latvijas vērtīgāko "Top 101" vērtība šogad ir 17,74 miljardi eiro, no tiem 13,22 miljardi eiro ir topā iekļuvušo privātā kapitāla uzņēmumu vērtība, bet 4,54 miljardi eiro ir valsts kapitāla uzņēmumu vērtība.

"Latvenergo" vērtība 2018. gadā ir 1,705 miljardi eiro, kas ir nedaudz mazāk salīdzinājumā ar 2017. gadu, kad "Latvenergo" vērtība bija 1,745 miljardi eiro.

To, ka "Latvenergo" vērtībā, neskatoties uz būtiski labākiem finanšu rādītājiem, vērojams neliels samazinājums, jāskaidro ar noskaņojumu Eiropas finanšu un kapitāla tirgos, norāda "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš: "Kopumā šā gada TOP101 pārstāvēto uzņēmumu kopējā vērtība liecina, ka, neskatoties uz uzņēmumu finanšu rādītāju uzlabošanos, vērojama uzņēmumu vērtību stabilitāte saistībā ar noskaņojumu Eiropas finanšu tirgos. Nākotnē lūkojamies ar domu, ka Latvijas uzņēmējdarbības vide turpinās attīstīties, kas pozitīvi ietekmēs gan uzņēmumu finanšu rādītājus, gan uzņēmumu vērtību, un attiecīgi – ekonomisko situāciju Latvijā."

"Pasaules un Eiropas mērogā industrija virzās uz globālu dekarbonizāciju un elektrifikāciju, kas nozīmē jaunas biznesa izrāviena iespējas arī Baltijā. Zināms, ka tie, kas pirmie uztver un rīkojas inovatīvi, pirmie gūst panākumus, rāda piemēru citiem. Saņemot apbalvojumu, es vēlos uzsvērt, ka tas nebūtu iespējams, ja "Latvenergo" nepiemistu spēja mainīties. Mēs ejam pa pārmaiņu ceļu, kas ir izmērāms ne tikai apbalvojumos, bet praktiskos lielumos – jauni produkti un digitāli pakalpojumi, augstāka darbības efektivitāte. Šo apbalvojumu saņemam jaunā kvalitātē – ar apņēmību būt efektīvākajam uzņēmumam," pauda AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Saņemot apbalvojumu, viņš teica paldies gan uzņēmuma darbiniekiem, kas kaldina uzņēmuma vērtību, gan arī pārvaldītājiem, kas ļauj īstenot mērķus un idejas. "Elektrība kā atklājums jau ir ilgi, taču pastāvēs tas, kas pārvērtīsies. Arī "Latvenergo", lai arī ārēji nav redzamas, notiek milzīgas inovāciju un digitalizācijas pārmaiņas gan elektrības ražošanā, gan pārvadē un arī tās tirdzniecībā. Mēs esam lielas tirdzniecības platformas, "NordPool spot" biržas, dalībnieki, un mūsu pārmaiņas vēl vairāk palīdz sekmīgi darboties elektroenerģijas vairumtirgū. Kā jau teicu, tas nav iespējams bez darbiniekiem, taču nākamo četru gadu laikā "Latvenergo" jākļūst vēl efektīvākam, piemēram, 2022. gadā sadales tīklu darbību nodrošinās divas reizes mazāk darbinieku nekā 2005. gadā, taču nemainīgs ir apkalpojamā tīkla garums – vairāk nekā 90 000 km. Tas ir izaicinājums un vienlaikus rādītājs, ka kļūstam efektīvāki, un arī lielajās ražotnēs – hidroelektrostacijās un termoelektrostacijās," norādīja Žīgurs.

Nākamajās vietās vērtīgāko uzņēmumu "Top 10" ierindojas AS "Latvijas valsts meži" (vērtība 770,5 miljoni eiro), "Swedbank" (664,2 miljoni eiro), SIA "Mikrotīkls" (650,5 miljoni eiro), VAS "Latvijas dzelzceļš" (536 miljoni eiro), AS "Luminor Bank" (450 miljoni eiro), SIA "Rimi Latvia" (442,2 miljoni eiro), SIA "Lattelecom" (415,2 miljoni eiro), SIA "Latvijas mobilais telefons" (410,5 miljoni eiro) un "Rietumu banka" (384,7 miljoni eiro).

Savukārt "Nasdaq Riga" valdes locekle Liene Dubava uzsvēra: "Laba pārvaldība un veiksmīgs uzņēmuma padomes darbs ir tas, kas ceļ arī uzņēmuma vērtību, jo īpaši investoru acīs. Caurspīdīgs, labi pārvaldīts uzņēmums ir konkurētspējīgāks, jo spēj piesaistīt finansējumu ar mazākām izmaksām un plašākām finansējuma veidu izvēles iespējām. Tam spožs piemērs ir "Latvenergo". Veicot obligāciju emisiju biržā, uzņēmums ir arī uzlabojis savu pārvaldību, kļuvis caurspīdīgāks un spējis nodrošināt biznesa vērtības pieaugumu vairāku gadu garumā."

"Latvenergo" ir arī vienīgais no Latvijas uzņēmumiem, kurš ir iekļuvis Baltijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 10", ierindojoties trešajā vietā.

Baltijas vērtīgākie uzņēmumi šogad ir "Swedbank" grupa, "SEB" grupa, "Latvenergo", "Tallink Grupp", "Maxima Grupe", "Luminor" grupa, "Orlen Lietuva", "Eesti Energia", "Lietuvos geležinkeliai", "Lietuvos Energija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!