Foto: Reuters/Scanpix

Pārtikas kviešu cena šogad augustā Latvijā bija par 22% lielāka nekā iepriekšējā mēnesī un par 5,3% lielāka nekā vidējā cena pēdējo piecu gadu laikā, liecina Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Augustā Latvijā pārtikas kviešu cena bija 184,4 eiro tonnā, kas ir par 0,6% mazāk nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji.

Savukārt lopbarības kviešu cena Latvijā 2018. gada augustā bija 167,6 eiro tonnā, kas ir par 10,8% lielāka nekā iepriekšējā mēnesī, bet par 9,6% mazāka nekā vidējā cena Eiropas Savienībā (ES). Vienlaikus rapšu cena Latvijā augustā bija 357,6 eiro tonnā, pārtikas auzas maksāja 148,5 eiro tonnā, pārtikas rudzi – 152,6 eiro tonnā, bet lopbarības mieži – 164,4 eiro tonnā.

Prognožu dati par kopražu Latvijā liecina, ka 2018. gadā salīdzinājumā ar gadu iepriekš graudaugu kopraža ir par 23% mazāka, kviešu kopraža samazinājusies par 33%, miežu kopraža palielinājusies par 30%, auzu kopraža augusi par 47%, bet rapšu kopraža samazinājusies par 26%. Ar graudaugiem apsēts par 2,6% mazāk hektāru zemes nekā 2017. gadā.

Eiropas Komisijas (EK) prognozes liecina, ka kviešu ražošana šogad samazinājusies lielākajā daļā ES dalībvalstu, tostarp Francijā – par 6%, Dānijā – par 18%, Polijā – par 14%, Apvienotajā Karalistē – par 9%, Bulgārijā – par 11%, Čehijā – par 9%, Somijā – par 34% un Zviedrijā – par 32%. Vienlaikus Spānijā kviešu raža pieaugusi par 61%, Beļģijā – par 16%, bet Slovākijā un arī Horvātijā – par 11%.

Starptautiskās Graudu padomes (IGC) prognozes liecina, ka graudu ražošana pasaulē samazināsies par 1,1%, savukārt krājumi sarukuši par 11%. Vairāk nekā puse no visiem graudu krājumiem atrodas Ķīnā.

ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) dati liecina, ka ES kukurūzas imports sasniegs rekorda līmeni, jo lopbarības graudu piegādes un krājumi vietējā tirgū ir ierobežoti. Tikmēr kukurūzas cenas ir pieaugušas, ko veicinājis kviešu cenu pieaugums pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!