Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas zemo cenu veikalu tīkla "Lidl" ienākšana Latvijā no patērētāju skatu punkta vērtējama tikai pozitīvi, sacīja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

"No patērētāju skatu punkta tas ir tikai pozitīvi, jo patērētājam palielinās izvēles iespējas zemo cenu kategorijā. Raugoties no tirgotāju skatu punkta, konkurence ir pastāvējusi vienmēr un tā ir stiprinājusi jebkuru uzņēmēju savā nozarē, līdz ar ieguvēji, es domāju, šeit ir visi. (..) Jebkurš jauns tirgotājs ienes konkurences elementus, kas vienmēr ir bijis ļoti labi, gan iekšēji sapurinot pašus tirgotājus, gan ir ļoti svarīgi patērētājiem," sacīja Krūzītis.

Viņš atzina, ka arī Lietuvas pieredze liecina, ka jaunas tirdzniecības ķēdes ienākšana rada izmaiņas noteiktā tirgus segmentā, attiecībā uz "Lidl" - pirmās nepieciešamības produktu ar zemo cenu kategorijā. "Ir zināms pircēju daudzums, kam ir ļoti svarīgas cenas. Tajā pašā laikā, es gribētu teikt, ka arī vietējie tirdzniecības tīkli strādā pie cenu politikas," viņš sacīja.

Vienlaikus Krūzītis atzīmēja, ka Latvija starp pārējām Baltijas valstīm izceļas ar to, ka Latvijas tirgotāji dažāda formāta veikalos spēj nodrošināt salīdzinoši plašu sortimentu produkcijas, kas parasti nav iespējams, lai saglabātu ļoti zemas cenas, jo zemas cenas nodrošina limitēts daudzums produktu un konkrētas mazumtirgotāju operācijas.

Pēc Krūzīša teiktā, Latvijas mazumtirdzniecības tīklos salīdzinoši ar citām Baltijas valstīm ir daudzveidīgāks pārtikas produktu sortiments, jo Latvijas pircējam ir ļoti būtisks sortimenta daudzums un kvalitāte, kas ir vērtējams pozitīvi. Tāpat Latvijas pircējs ir lojāls Latvijas ražotājiem, kas pašmāju tirgū esot daudz un labi. "Ir teiciens, ka savā zemē ir jāēd gan maizes, gan piena produkti. Arī dārzeņi, protams, ir jāēd tajā vietā, kur tie ir auguši, jo šie produkti nonāk pa visīsāko ceļu pie patērētājiem," viņš sacīja.

LPTA dibināta 2010. gadā, un tajā apvienojušies pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumi "Narvesen" un "Rimi". LPTA iestājas par sakārtotu mazumtirdzniecības nozari, kurā par nozīmīgākajām izvirzītas pircēja intereses iegādāties labas kvalitātes, drošu pārtiku par atbilstošu cenu. Tādējādi LPTA darbības fokusā ir jautājumi, kas skar pārtikas mazumtirdzniecības attīstību. Tāpat asociācija līdzdarbojas un sniedz nepieciešamo ekspertīzi jautājumos, kas skar sakārtotu biznesa vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!