Foto: LETA
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) piektdien secinājusi, ka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" tikai daļēji atbilst sertificēšanas prasībām. Līdz ar to regulatora padome nolēmusi sertificēt "Conexus Baltic Grid" kā neatkarīgu vienotu dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru, vienlaikus izvirzot vairākus nosacījumus un uzdodot novērst nepilnības līdz 2020. gadam.

Kā portāls "Delfi" uzzināja SPRK, līdz 2020. gada 1. janvārim "Conexus Baltic Grid" jānodrošina, ka AS "Gazprom" nav iespējas īstenot tiešu vai netiešu kontroli pār "Conexus Baltic Grid".

Tāpat uzņēmumam līdz 2020. gada 1. janvārim ir jānovērš interešu konflikta risks, ko rada "Marguerite Gas I" un "Marguerite Gas II" vienlaicīga dalība gan "Conexus Baltic Grid", gan AS "Latvijas Gāze".

SPRK norāda, ka "Conexus Baltic Grid" ir pienākums reizi divos mēnešos no lēmuma pieņemšanas dienas informēt regulatoru par nosacījumu izpildes virzību un turpmāk plānotajām darbībām, iesniedzot rakstisku ziņojumu un to pamatojošos dokumentus.

Šādam SPRK lēmumam piekrīt arī Eiropas Komisija (EK), norādot, ka "Gazprom" līdzdalība AS "Latvijas Gāze" un "Conexus Baltic Grid" var radīt ietekmi uz "Conexus Baltic Grid" darbību. Tāpat arī akcionāra "Marguerite" līdzdalība abos energoapgādes komersantos rada interešu konfliktu.

EK norāda, ka saskaņā ar Gāzes direktīvas prasībām, "Gazprom" var saglabāt dalību pārvades sistēmu operatoros, ja šāda dalība nerada "nekādas tiesības", proti, tā ir pasīva dalība, neesot kontrolpaketes turētājam, bez balsstiesībām vai tiesībām iecelt valdes locekļus.

Tāpat EK piekrīt SPRK nostājai, ka "Conexus Baltic Grid" statūtos minētajiem ierobežojumiem attiecībā uz akcionāru apņemšanos neīstenot balsstiesības vai iecelt valdes locekļus nav juridiska spēka, un tie uzskatāmi par brīvprātīgiem. Savukārt brīvprātīga apņemšanās nav pietiekama, lai izpildītu Gāzes direktīvas prasības. Līdz ar to EK piekrīt SPRK secinājumam, ka "Gazprom" dalību "Conexus Baltic Grid" nevar uzskatīt par saderīgu ar Gāzes direktīvas prasībām.

Tāpat EK piekrīt SPRK secinājumam, ka "Marguerite Gas I" gadījumā finanšu institūcijas statuss nav piemērojams, jo nodrošina aktīvu dalību abos energoapgādes komersantos – "Conexus Baltic Grid" un dabasgāzes piegādātājā "Latvijas Gāze", kuri darbojas vienā ģeogrāfiskajā teritorijā. Līdz ar to "Marguerite" dalība nav saderīga ar Gāzes direktīvas 9. panta prasībām.

Regulatoram ir pienākums, pieņemot gala lēmumu, ņemt vērā EK atzinumu.

Saskaņā ar Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora un dabasgāzes pārvades sistēmas operatora sertificēšanas noteikumiem, "Conexus" līdz katra gada 1. aprīlim ir jāiesniedz SPRk ziņojums par sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām iepriekšējā kalendārajā gadā. Pirmais iesniegums sistēmas operatora sertificēšanai bija jāiesniedz līdz šā gada 1. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!