Foto: Reuters/Scanpix
Pirmo reizi kopš 1990. gada, kad Pasaules Banka (PB) sāka ievākt un apkopot globālo statistiku par nabadzību pasaulē, galējā nabadzībā dzīvo mazāk nekā 750 miljoni pasaules iedzīvotāju, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Tas nozīmē, ka pēdējo 25 gadu laikā galējā nabadzībā dzīvojošu pasaules iedzīvotāju skaits ir samazinājies par vienu miljardu. Savukārt saskaņā ar jaunākajiem PB datiem, galējās nabadzības līmenis pēdējo trīs gadu laikā turpinājis samazināties un tagad tas sarucis līdz 10%.

PB ''galējo nabadzību" definē kā iztikas minimumu, kas mazāks nekā 1,90 ASV dolāru [aptuveni 1,61 eiro] dienā jeb 694 ASV dolāru [aptuveni 589,9 eiro] gadā. Šī summa, kas balstīta uz valstu ar zemu ienākumu līmeni noteiktajos nabadzības rādītājos, ir nepieciešama, lai nodrošinātu minimālās pamatvajadzības. Šis skaitlis kā galējas nabadzības slieksnis tika noteikts 1990. gadā, kad vairāk kā 1,9 miljardi pasaules iedzīvotāju jeb 36% dzīvoja zem galējas nabadzības sliekšņa. 2015. gadā kopējais galēji nabadzīgo iedzīvotāju skaits bija 736 miljoni.

Ziņojums arī skaidrots, kā nabadzība pasaulē ir mainījusies ģeogrāfiski, proti, 1990. gadā teju viens miljards galēji nabadzīgo iedzīvotāju koncentrējās Austrumāzijā, taču straujā ekonomiskā attīstība Ķīnā un citās Austrumāzijas valstīs pēdējās desmitgadēs ir mazinājusi šo skaitu līdz 47 miljoniem cilvēku, kas ir nabadzības sliekšņa kritums no 62% līdz 2%.

Dienvidāzijā, ar lielāko iedzīvotāju skaitu Indijā, Pakistānā un Bangladešā, galējā nabadzībā dzīvojošo iedzīvotāju skaits ir samazinājies no vairāk nekā 500 miljoniem līdz 216 miljoniem jeb no 47% līdz 12%.

Āfrikā progress bijis lēnāks, liecina PB dati. Tās nabadzības rādītājs kopš 1990. gada ir samazinājies no 54% līdz 41%. Taču straujā iedzīvotāju skaita pieauguma dēļ galējā nabadzībā dzīvojošo iedzīvotāju skaits ir pieaudzis līdz 400 miljoniem. 1990. gadā šajā reģionā galējā nabadzībā dzīvoja 278 miljoni cilvēku.

Pat tādas salīdzinoši turīgas valstis kā ASV, nav pilnībā izskaudušas galējo nabadzību. PB dati liecina, ka attīstītajās valstīs aptuveni septiņiem miljoniem iedzīvotāju ienākumi dienā nav pat 1,90 ASV dolāru.

Kā prognozē PB, 2018. gadā galēja nabadzība samazināsies līdz 8,6%. Pilns PB 2018. gada Nabadzības un kopējas labklājības ziņojums tiks publicēts šī gada 17. oktobrī, Starptautiskajā nabadzības izskaušanas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!