Foto: Pixabay

Šā gada pirmajā ceturksnī par 13,55% audzis patērētājiem piegādātās gāzes apmērs, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sagatavotais elektroenerģijas un dabasgāzes tirgus apskats par pirmo ceturksni.

2018. gada pirmajā ceturksnī gala lietotājiem tika piegādāta dabasgāze 6448 gigavatstundu (GWh) apmērā, kas ir par 13,55% jeb 769 GWh vairāk, nekā attiecīgajā laika posmā pērn.

SPRK skaidroja, ka dabasgāzes patēriņš ir ciklisks un saistīts ar gaisa temperatūras izmaiņām. Gada aukstajos mēnešos, gaisa temperatūrai pazeminoties, patēriņš pieaug un pretēji.

Dabasgāzes vairumtirgus dalībnieki, kuri 2018. gada pirmajā ceturksnī aktīvi izmantoja dabasgāzes pārvades sistēmu, bija septiņi Latvijas komersanti, trīs Lietuvas komersanti un četri Igaunijas komersanti.

Regulatorā arī norādīja, ka uz šā gada marta sākumu gandrīz visi mājsaimniecības lietotāji bija izvēlējušies dabasgāzes tirdzniecības līgumus par fiksētu cenu, un tikai 0,01% mājsaimniecības lietotāju bija noslēguši mainīgas cenas dabasgāzes tirdzniecības līgumus.

Turpretī juridisko lietotāju izvēlē dominē mainīgas cenas dabasgāzes tirdzniecības līgumi. Uz 2018. gada marta sākumu vairāk nekā 91% juridisko klientu bija noslēguši līgumus par mainīgu cenu un tikai nedaudz vairāk nekā 8% – fiksētas cenas līgumus.

Dabasgāzes vidējā svērtā mazumtirgus cena juridiskajiem lietotājiem šā gada pirmajā ceturksnī bija 20-30 eiro par megavatstundu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!