Foto: F64

AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apstiprinājusi to daļu no izsoles par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē 2018.-2019. gadā iesniegtajiem piedāvājumiem, kuras izdevumus Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) iepriekš atzina par pamatotiem, pavēstīja uzņēmuma pārstāve Dace Baltābola.

Viņa skaidroja, ka uzņēmuma valde ņēmusi vērā SPRK norādījumus, apstiprinot izsoles 2. variantā iesniegtos piedāvājumus.

Apstiprinātie izsoles rezultāti atbilst divām trešdaļām no nepieciešamā dabasgāzes daudzuma, ko pārvades sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā", skaidroja uzņēmuma pārstāve.

Baltābola arī uzsvēra, ka patlaban uzņēmums pilnībā nepilda saistošos MK noteikumus, līdz ar to uzņēmuma valde lūgs SPRK saskaņot pasākumus iztrūkstošā apjoma nodrošināšanai.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne skaidroja, ka, "ņemot vērā iepriekšējā gada pieredzi ar pilnu izsoles izmaksu neatzīšanu un SPRK norādījumus, valde lēma apstiprināt daļu no iesniegtajiem piedāvājumiem, kuru izmaksas SPRK ieskatā ir ekonomiski un tehnoloģiski pamatotas".

Jau vēstīts, ka 8. augustā SPRK publiski paziņoja, ka "Conexus" ignorē regulatora norādījumus saistībā ar izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalnā.

Iepriekš SPRK ziņoja, ka tā ir saskaņojusi noteikumus, lai "Conexus" varētu organizēt izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2018.-2019. gadā. Regulatora padome izsoles noteikumus saskaņoja ar vairākiem nosacījumiem, kas nozīmē, ka "Conexus", organizējot izsoli, tie jāņem vērā.

Tomēr SPRK rīcībā esošā informācija liecina, ka "Conexus" nav pilnveidojis izsoles noteikumus atbilstoši regulatora nosacījumiem un neplāno to darīt.

SPRK norādīja, ka šajā situācijā dabasgāzes tirgotājiem nav liegts piedalīties izsludinātajā izsolē. Vienlaikus regulators patur tiesības pilnībā vai daļēji neatzīt izsoles rezultātā radušās izmaksas.

Kotāne toreiz norādīja, ka pirms izsoles rezultātu pieņemšanas, "Conexus" plāno tos apspriest ar SPRK, lai mazinātu iespējamos riskus izmaksu apstrīdēšanai. Tāpat izsoles noteikumos ir paredzēts, ka SPRK pārstāvis piedalās finanšu piedāvājumu atvēršanā.

"Conexus" kā pārvades sistēmas operatoram ir pienākums Inčukalna pazemes gāzes krātuvē līdz 1. martam nodrošināt 316 0000 megavatstundas (MWh), ko izmantot enerģētiskās krīzes gadījumā. Izsole ir viens no mehānismiem kā nodrošināt minēto saistību izpildi. Regulators pienākums šajā gadījumā ir saskaņot noteikumus par izsoles norises kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!