Foto: LETA

Kases aparātu reforma ir pāri pusei un ierīces nomainījuši gandrīz 50% uzņēmēju, kuriem tas bija jādara, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Valsts ieņēmumu dienests (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Viņa norādīja, ka nedaudz "iebuksēts" ar atsevišķiem kases aparātu modeļiem, kuriem nepieciešams veikt izmaiņas un vēlreiz saņemt atbilstības sertifikātu. Tāpat, runājot par kases aparātu reformu, Pelēkā norādīja, ka VID jūt ārkārtīgi lielu pretestību no atsevišķām uzņēmējus pārstāvošām organizācijām, kas "eskalējušas izmaksas un saukušas lielus ciparus".

Savukārt taujāta par, vai VID līdz šim ir izdevies izpildīt šī gada nodokļu ieņēmumu plānu, Pelēkā atbildēja apstiprinoši, sakot, ka, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem septiņiem mēnešiem, ieņēmumi ir par 11% lielāki.

Cerēto ienākumu apjomu gan nav izdevies sasniegt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) un atsevišķu akcīzes nodokļu iekasēšanā. IIN izpilde nesasniedz cerēto "par pāris procentiem", skaidroja Pelēkā, piebilstot, ka šogad iedzīvotājiem atmaksāts par 30 miljoniem vairāk pārmaksātā IIN.

Jau ziņots, ka 1. janvārī spēkā stājās noteikumi par jaunajām kases aparātu un to sistēmu prasībām. VID jūnijā dažādās tirdzniecības vietās veica preventīvas pārbaudes, kopumā pārbaudot 821 komersantu, un 94% gadījumu konstatēja pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!