Piektdien rosība atgriezusies Āgenskalna tirgū, kur pēc septiņu mēnešu pauzes atsākusies tirdzniecība ārā – ārpus tirgus ēkas. Pārstāvētas dažādas produktu grupas un tirgotāji turpina ierasties uz andeli, savukārt apmeklētāju vidū redzami kā jauni, tā veci produktu un dabas velšu kārotāji, tirgū novēroja portāls "Delfi".

Tirgus pārstāvji ir iepriecināti ne vien par apmeklētāju aktivitāti, bet arī atbalstu, ko saņēmuši no iedzīvotājiem kopš tirgus nomas tiesību iegūšanas – piektdien apmeklētāji šurp plūduši jau no tirgus atvēršanas pulksten 8. Līdz gada beigām tirgū iecerēts uzņemt 150 tūkstošus apmeklētāju.

Āgenskalna tirgus apmeklētājiem būs pieejams katru dienu, izņemot pirmdienas. Mērķis ir nodrošināt tirdzniecību visu gadu, tādēļ nākamais svarīgais darbs ir līdz novembrim uzbūvēt ziemas tirdzniecības paviljonu bijušā sakņu paviljona vietā, portālam "Delfi" pastāstīja tirgus īrnieka SIA "Kalnciema iela" īpašnieks Kārlis Dambergs.

Pēc tam plānots ķerties pie vēsturiskās tirgus ēkas atjaunošanas. To jāpaveic nedaudz vairāk kā trīs gadu laikā. Savukārt līdz augusta beigām nomniekiem Rīgas Domē (RD) jāiesniedz ēkas restaurācijas projekta uzdevums, kas šobrīd ir izstrādes stadijā. Pagaidām nav zināms, kā un kādi tirgotāji šajā 4400 kvadrātmetru plašajā ēkā tiks izvietoti, taču, kā uzsvēra Dambergs, pārstāvētas būs visas produktu grupas un jau ir jūtama tirgotāju interese.


Kopumā nomnieki tirgus attīstībā plāno ieguldīt līdz pieciem miljoniem eiro. Vaicāts par to, cik daudz investēts līdz šim, Dambergs atbildēja, ka aprēķini vēl nav veikti, jo pēdējie labiekārtošanas darbi noritējuši vēl piektdien agri no rīta.

Tirdzniecībai Āgenskalna tirgus āra teritorijā pieteikušies vairāk nekā 140 tirgotāji, bet šobrīd tirgojas aptuveni 60.

Saskaņā ar Damberga pausto optimālais tirgotāju skaits būtu ap 100, taču jāņem vērā, ka tas būs mainīgs, jo lielāka interese parasti ir par tirgošanos brīvdienās. Viņš arī pastāstīja, ka plānots tirgū ieviest produktu dienas, piemēram, "gaļas dienas" vai "piena dienas".

Taujāts par plānoto tirgus apgrozījumu, Dambergs norādīja, ka paredzēts sasniegt 100 tūkstošu eiro atzīmi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka no šā gada 1. janvāra uz rekonstrukcijas laiku bija pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība.

Rekonstrukcija bija nepieciešama, jo daļa ēkas konstrukciju bija kļuvušas bīstamas apmeklētājiem.

Janvārī toreizējais Āgenskalna tirgus apsaimniekotājs AS "Rīgas Centrāltirgus" Rīgas domei (RD) prezentēja deviņu miljonu eiro rekonstrukcijas plānu, kurā bija paredzēts 4,5 miljonus eiro novirzīt galvenās ēkas sakārtošanai. Toreiz RD Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka ēkas atjaunošanai ar šo summu ir par maz.

Šā gada maijā Āgenskalna tirgus nomas tiesību izsolē uzvarēja SIA "Kalnciema iela", iegūstot tiesības tirgū saimniekot 30 gadus. "Kalnciema iela" bija vienīgais izsoles dalībnieks. Mārtiņš un Kārlis Dambergi Āgenskalna tirgus attīstīšanai piesaistījuši "BaltCap" investīciju fondu. 2001. gadā Dambergi atjaunoja piecu ēku kompleksu Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā, kur kopš 2008. gada ik sestdienu notiek amatnieku tirgus, kā arī dažādi kultūras pasākumi.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Līdz šim ne reizi netika veikta ēkas kompleksa rekonstrukcija. Tirgus atrodas uz 8433 kvadrātmetrus plaša zemesgabala, kura kadastrālā vērtība ir 500 293 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!