Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas kālija minerālmēslu vairumtirgotājs "Uralkali Trading" pērn apgrozījis 2,1 miljardu eiro, kas ir vēsturiski lielākais apgrozījums, ko viens uzņēmums sasniedzis Latvijā, liecina "crediweb.lv" dati.

"Uralkali Trading" ir Krievijas kālija minerālmēslu ražotāja "Uralkali" meitas uzņēmums Latvijā un nodarbojas ar saražoto produktu eksporta darījumiem uz Āziju, Indiju, Ziemeļu un Dienvidameriku, Eiropu un Āfriku.

"Uralkali" un tā meitas sabiedrības ražo minerālmēslus, kas tiek iegūti un apstrādāti Krievijas pilsētu Berezņiki un Solikamskas apkārtnē. Uzņēmumu grupa ir pasaulē lielākais kālija hlorīda ražotājs, un aptuveni 80% saražotā kālija hlorīda tiek eksportēti, skaidrots uzņēmuma gada pārskatā.

"Uralkali Trading" ir filiāles Stambulā (Turcijā), Singapūrā, Panamā, Pekinā (Ķīnā) un Deli (Indijā), lai varētu efektīvāk reaģēt uz pārmaiņām vietējā tirgū. Uzņēmumam pagājušā gada beigās bija piecas meitas sabiedrības: Čikāgā (ASV), Sanpaulu (Brazīlijā), Pekinā (Ķīnā), Menas salā, Kiprā, kā arī divi kopuzņēmumi – Singapūrā un Malaizijā.

Uzņēmuma vadība gada pārskatā vērtē, ka 2017. gadā lielākajā daļā pasaules reģionu pieprasījums pēc kālija hlorīda bija liels. Pagājušā gada pirmajā pusē minerālmēslu globālais apgrozījums sāka strauji augt, salīdzinot ar 2016. gada pirmo pusi, kopējais minerālmēslu imports palielinājās par 28%. Savukārt gada beigās pieprasījuma pieaugums pēc kālija hlorīda pārsniedza 6%, sasniedzot rekordu 65 miljonu tonnu apmērā.

Jaunie līgumi ar Ķīnu un Indiju, kas tika noslēgti labvēlīgos apstākļos, veicināja globālo cenu pieaugumu. Pērn, tāpat kā 2016. gadā, minerālmēslu ražotāji pasūtījumus Ķīnai un Indijai piegādāja tikai vasarā. Tajā pašā laikā pieauguma līgumu cenas, kas deva papildu impulsu globālo minerālmēslu cenu pieaugumam, kas seko arī pieprasījuma palielinājums. Uzņēmuma ieskatā tā, protams, ir pozitīva tendence, kas turpinās arī šogad – kālija mēslošanas līdzekļu cenas pieaug gandrīz visos galvenajos tirgos.

"Uralkali Trading" 2017. gadā apgrozīja 2,1 miljardu eiro, kas ir pieaugums par 71%. Jāatzīmē, ka uzņēmums ir dibināts Latvijā 2015. gadā vidū un pirmais pārskats aptvēra pusotra gada darbības laiku. Tāpat "Uralkali Trading" pērn nopelnīja 18,0 miljonus eiro un nodokļos samaksāja 10,1 miljonu eiro, tā aktīvu summa ir 527,2 miljoni eiro. Uzņēmumā strādā 39 darbinieki, liecina "crediweb.lv" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!