Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments nodevis atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā baņķiera Valērija Kargina dēla Rema Kargina prasību pret AS "Reverta" par 15 000 000 eiro piedziņu no uzņēmuma, liecina publiski pieejamais AT spriedums.

Spriedumā norādīts, ka AT piekrīt kasācijas sūdzības iesniedzēja viedoklim, ka apelācijas instances tiesa bez tiesiska pamata nav pienācīgi izvērtējusi apstākli, ka uz konkrēto situāciju attiecināmas tiesību normas, kas reglamentē valsts atbalsta pasākumus komercsabiedrībām. Tāpat spriedumā skaidrots, ka apelācijas instances nepievēršanās šim faktam varēja novest pie nepareizas lietas izspriešanas.

Ar iepriekšējo tiesas spriedumu 2016.gadā tiesa bija apmierinājusi Kargina prasību pret "Revertu" par termiņa noguldījuma "Parex" bankā piedziņu. Līdz ar to AT toreiz nolēma piedzīt Karginam par labu termiņa noguldījuma pamatsummu 15 000 000 eiro, valsts nodevu 10 687 eiro un izdevumus par advokāta palīdzību 18 150 eiro.

"Reverta" advokāts Agris Bitāns iepriekš skaidroja, ka izmaiņas Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, aizliedz veikt jebkādus maksājumus subordinētā kapitāla jeb pakārtoto saistību turētājiem pirms valsts ieguldījuma pilnīgas atmaksas.

Jau ziņots, ka 2014. gada 1. jūlijā spēkā stājās grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kuri paredzēja "Revertas" pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.

Grozījumi Komercdarbības atbalsta kontroles likumā paredzēja, ka gadījumā, ja komercsabiedrība, kura nonākusi finansiālās grūtībās, saskaņā ar komercdarbības atbalstu regulējošiem normatīvajiem aktiem saņem atbalstu, tad no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža līdz atbalsta sniegšanas beigām, ievērojot Eiropas Komisijas lēmumā vai nacionālajā normatīvajā aktā par atbalsta piešķiršanu noteikto, neatkarīgi no komercsabiedrības spēkā esošajām juridiskajām saistībām komercsabiedrībai ir aizliegts pildīt pakārtotās saistības (tostarp aizliegts atmaksāt aizdevumu, aprēķināt, uzkrāt vai izmaksāt par šādu aizdevumu procentus vai citu atlīdzību) neatkarīgi no pakārtoto saistību nodibināšanas brīža.

Savukārt Satversmes tiesa 2015.gadā lēma, ka norma par procentu maksājumu apturēšanu no komercsabiedrības, kas nonākusi finansiālās grūtībās un saņem valsts atbalstu, atbilst valsts pamatlikumam. Lieta bija ierosināta pēc Kargina dēla Maksima Kargina un otra bijušā bankas īpašnieka Viktora Krasovicka pieteikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!