Foto: DELFI

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šī gada jūnijā dažādās tirdzniecības vietās Latvijā veica preventīva rakstura pārbaudes. Tika pārbaudīts 821 komersants, 94% gadījumu konstatējot pārkāpumus, liecina VID apkopotā informācija.

VID kampaņas ietvaros pārbaudīja un konsultēja teju tūkstoš komersantu tirdzniecības jomā. Pārbaudes tika veiktas nolūkā apzināt reālo situāciju un konsultēt tirgotājus.

Vien nelielā daļā no pārbaudītajām tirdzniecības vietām tika lietoti kases aparāti un kases sistēmas, kas atbilst tehniskajām prasībām. Vairumā jeb 754 gadījumos iekārtas jaunajiem noteikumiem neatbilda.

44 gadījumos VID darbinieki fiksēja, ka komersants nereģistrē visus pirkumus; apmēram tikpat daudzos gadījumos tika secināts, ka kases aparātā esošā nauda nesakrīt ar kontroles izdrukās norādīto. Bija arī vairāki citi pārkāpumi, to skaitā deviņos gadījumos ar veikala pārdevēju nebija noslēgts darba līgums.

"Pārbaudēs īpašu uzsvaru likām uz "Konsultē vispirms" principu, vēršot nodokļu maksātāju uzmanību uz pieļautajām kļūdām un neatbilstībām. Tāpat aicinājām labprātīgi novērst pieļautās kļūdas bez soda sankciju piemērošanas," norāda VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Viņa uzsver, ka pārbaužu laikā iegūtā informācija tiks izmantota turpmāko nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanai, uzraugot, vai nodokļu maksātājs novērsis pārbaudes laikā konstatētos pārkāpumus. Ja uzņēmumos konstatēs atkārtotus pārkāpumus, VID nāksies piemērot likumā noteiktos sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!