Foto: AP/Scanpix/LETA
Kriptovalūtu tirgū izdarīto zādzību skaits šā gada pirmajā pusē ir trīs reizes lielāks nekā visā 2017. gadā, tādējādi trīskāršojot naudas atmazgāšanas gadījumu apjomu, saskaņā ar ziņojumu, ko veica kiberdrošības firma "CipherTrace", vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Ziņojumā, kurā apskatīts globālais naudas atmazgāšanas tirgus, atklāts, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos no digitālās valūtas apmaiņām nozagts 761 miljons ASV dolāru, salīdzinot ar aptuveni 266 miljoniem dolāru visā 2017. gadā.

Šogad zaudējumi varētu pieaugt līdz 1,5 miljardiem dolāru, teikts "CipherTrace" ziņojumā.

"Nozagtā kriptonauda šogad jau ir trīs reizes lielāka nekā pagājušajā gadā, tāpēc šī tendence, protams, nav mūsu draugs," intervijā aģentūrai "Reuters" sacīja "CipherTrace" izpilddirektors Deivs Dževans.

Viņš piebilda, ka nozagtajai virtuālajai naudai nav zināma izcelsme, palīdzot noziedzniekiem slēpt savu patieso identitāti un tādejādi izvairoties no apcietināšanas, kā rezultātā kriptovalūtu atmazgāšana ir palielinājusies.

Nesenākā maiņas zādzība lēšama 32 miljonos dolāru, kas nozagti no Dienvidkorejas maiņas platformas "Bithumb".

"Delfi" jau vēstījis, ka virtuālā valūta, tostarp pasaulē populārais "Bitcoins", pēc tās būtības Latvijā ir uzskatāma par preci jeb produktu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) norāda, ka kriptovalūta ir uzskatāma par virtuālo valūtu. Tāpat, kā norāda VID, uz virtuālo valūtu nav attiecināmi Finanšu un kapitāla tirgus komisijas kompetencē esoši normatīvie akti, piemēram, Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums, Finanšu instrumentu tirgus likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!