Foto: Publicitātes foto

Jūnija beigās franču lidaparātu ražotājs "Airbus" izrādījis savu jauno un līdz šim lielāko kravas lidmašīnu "Airbus" A330-743L jeb vienkārši "Beluga XL", vēsta "Flightglobal.com". Tās galvenā funkcija ir transportēt lielizmēra lidmašīnu detaļas no ražotājiem uz rūpnīcām, kur top "Airbus" lidaparāti.

Pirmās paaudzes "Beluga" lidmašīnas ir lietošanā jau kopš 1994. gada, taču pēdējos gados tās vairs nespēj pienācīgi nodrošināt vajadzīgos transportēšanas apjomus. Tāpēc 2014. gadā "Airbus" sāka izstrādāt vēl lielāku modeli, kas būtiski atvieglos ražošanas procesu. Jaunā lidmašīna ir par sešiem metriem garāka un vienu metru platāka. Par sešām tonnām palielināta arī tās kravnesība. Tas dod iespēju transportēt uzreiz divus "Airbus" A350 XWB spārnus.

"Beluga XL" - tā iesaukta savas vizuālās līdzības ar baltvali dēļ - ir ieguvusi īpašu krāsojumu, kas atgādina smaidīgu vali. Šis krāsojums uzvarēja dizaina konkursā, kur balsojumā piedalījās divdesmit tūkstoši "Airbus" darbinieku.

Drīzumā sagaidāmi pirmie "Beluga XL" testa lidojumi un paredzams, ka pirmos darbus tas sāks veikt 2019. gadā. Īpatnējā lidaparāta gaitām interesenti var sekot lidojumu izsekošanas vietnē Flightradar24 . Tiek lēsts, ka lidaparāta izstrāde un ražošana "Airbus" izmaksājusi vienu miljardu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!