Foto: DELFI
Restorānu tīkls "Vairāk saules" ir iegādājies jaunus kases aparātus, cerot, ka sestdien, 16. jūnijā, varēs atsākt darbu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Restorānu īpašnieks SIA "Vēl vairāk saules" šobrīd programmē kases aparātu sistēmu. Uzņēmums brīdina, ka rastais risinājums būs pagaidu variants, jo divās dienās ir grūti atjaunot sistēmu, taču čekus izsniegt varēs.

Vienlaikus uzņēmums lūko atjaunot arī datortīklu un videonovērošanas sistēmu, jo Valsts policija (VP) kratīšanā izņēmusi arī interneta rūterus un videonovērošanas kameras.

Vēstīts, ka Valsts policija otrdien, 12. jūnijā, veica kratīšanu restorānu tīkla "Vairāk saules" ēdināšanas vietās un birojā. Kratīšanas veiktas saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātu sistēmās, kas valstij varētu būt nodarījis 1,5 miljonu eiro zaudējumus.

Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs trešdien klāstīja, ka saistībā ar iespējamu grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu Valsts policija aizturējusi četras ar restorānu tīklu saistītas personas. Aizturēto vārdus neatklāja ne Valsts policija, ne "Vairāk saules" akcionārs Kalniņš.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien trīs personām kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu, taču ar nosacījumu, ka divi no viņiem var tikt atbrīvoti, ja iemaksā valsts kontā drošības naudu. Ceturtajam aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par abām personām drošības nauda jau ir iemaksāta un viņi atbrīvoti. Savukārt apcietinājumā palikušais ir ar restorāniem nesaistīta persona, kura restorāniem nodrošināja videonovērošanas kameru un interneta tīkla uzturēšanu.

VP informācija liecina, ka uzņēmums jau kopš 2016. gada veicis grāmatvedības un kases aparātu datu sagrozīšanu. Kriminālprocess sākts gan pēc policijā saņemta iesnieguma, gan saistībā ar likumsargu rīcībā esošu informāciju.

Pēc VP kratīšanas "Vairāk saules" slēdza visus sešus restorānus un apturēja saimniecisko darbību, vienīgos ienākumus gūstot no banketu rīkošanas un ražošanas ceha. Uzņēmums aplēsis, ka tas dienā radot aptuveni 25 000 eiro lielus zaudējumus.

Restorāna pārstāvis Endijs Bērziņš kritizēja VP veikto kratīšanu, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) pirms gada uzņēmumā veicis pārbaudi, pievēršoties arī uzņēmuma kases aparātiem. VID portālam "Delfi" norādīja, ka likums dienestam liedz izpaust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, tajā skaitā, par tam veiktiem kontroles pasākumiem un to rezultātiem.

Informācija VID publiskojamo datu bāzē liecina, ka visos sešos "Vairāk saules" restorānos kopš pērnā gada augusta ir uzstādītas "Rkeeper7" kases sistēmas.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, restorānu "Vairāk saules" īpašniece ir 2002. gadā reģistrētā SIA "Vēl vairāk saules". Uzņēmums 2017. gadā strādāja ar 4 714 992 eiro apgrozījumu, bet gadu noslēdza ar 216 122 eiro zaudējumiem.

2016. gadā uzņēmuma zaudējumi bija 370 885 eiro. "Vēl vairāk saules" darbības pārskatā par 2017. gadu skaidrots, ka, lai gan zaudējumi ir samazinājušies, neveiksmīgo finanšu rezultātu veido personāla izmaksu pieaugums 141 296 eiro apmērā, kā arī citu izmaksu pieaugums.

"Lursoft" pieejamie dati liecina, ka "Vēl vairāk saules" pērn valsts kopbudžetā iemaksājis 791 820 eiro. Uzņēmums 2017. gadā nodarbināja 161 darbinieku, taču šā gada vasarā darbinieku skaits sasniedz 250. Uzņēmumam nav izveidojies nodokļu parāds, kas pārsniegtu 150 eiro.

"Vēl vairāk saules" vienīgais īpašnieks ir AS "VVS Holding". Uzņēmumā paraksta tiesības ir Andim Osim. Iepriekš uzņēmuma valdē bijis arī Endijs Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!