Foto: LETA

Latvijas lielāko eksportētāju galvgalī atrodami tādi pazīstami uzņēmumi kā "Latvijas finieris", "Mikrotīkls", "Valmieras stikla šķiedra", "Grindeks", "Olainfarm" u.c., liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) atlase speciāli "Delfi".

2017. gadā Latvijas eksporta vērtība veidoja 11,39 miljardus eiro, kas ir palielinājums par 1,03 miljardiem eiro jeb 10,0 %, salīdzinājumam importa – 14,03 miljardus eiro (pieaugums par 1,78 miljardiem eiro jeb 14,5 %), liecina CSP dati.

Kopējā eksporta apjomā pirmie pieci lielākie eksportētāji nodrošina apmēram 10% – vienu miljardu eiro, savukārt pirmais simtnieks – pusi jeb 5,4 miljardus eiro. Protams, Latvijas ārējā tirdzniecībā lielu lomu spēlē reeksports, piemēram, eksportētāju topā redzami tādi uzņēmumi kā "Samsung Electronics Baltics", "Moller Baltic Import", "Rimi Latvia" u.c., kas Latviju izvēlējušies par savu izplatīšanas kanālu.

Tai pašā laikā lielāko eksportētāju sarakstu rotā vietējie ražotāji, spēcīgi savas nozares un valsts ekonomikas balsti – "Latvijas finieris", "Mikrotīkls", "Valmieras stikla šķiedra", "Grindeks", "Olainfarm" u.c.

Arī šogad eksporta apjomi turpina palielināties, pirmajā ceturksnī Latvijas eksporta vērtība veidoja 2,86 miljardus eiro, kas ir par 6,6% vairāk nekā attiecīgā periodā pērn. Tas ir palielinājums par 176,6 miljoniem eiro. Tomēr šā gada martā preču eksporta vērtība samazinājās – par 6,1%. "Swedbank" vecākā ekonomiste Agnese Buceniece skaidro, ka daļa samazinājuma ir notikusi bāzes efekta ietekmē, proti, pērnā gada martā eksporta pieaugums pārsniedza 20% un bija straujākais vairāk nekā četru gadu laikā. Šī gada marta eksportam, iespējams, patraucēja arī nelabvēlīgie laikapstākļi (piemēram, ietekmējot transporta plūsmas), līdz ar to nākamajos mēnešos, izzūdot šiem efektiem, pieaugums eksportā atgriezīsies. Tad arī varēs redzēt, vai iezīmēsies paliekošāks eksporta tempu sarukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!