Foto: Reuters/Scanpix

Larss Merks, kurš Dānijas bankā "Danske Bank" kopš 2012.gada bijis atbildīgs par uzņēmumu apkalpošanu, starptautisko filiāļu darbību un bankas operācijām Baltijas valstīs, ceturtdien atkāpies no bankas valdes locekļa amata saistībā ar izmeklēšanu par naudas atmazgāšanu bankas Igaunijas filiālē.

Par to ceturtdien paziņojusi "Danske Bank".

"Es cienu Larsa Merka lēmumu atkāpties. Lai arī pašreizējā izmeklēšana saistībā ar jautājumiem attiecībā uz Igaunijas nerezidentu portfeli vēl nav pabeigta, šobrīd ir skaidrs, ka bankai bija agrākā posmā jāīsteno krietni rūpīgāka izmeklēšana. Šāda izmeklēšana būtu ļāvusi mums agrāk izprast pilnīgu problēmas apmēru un ātrāk īstenot attiecīgus pasākumus. Mēs šo situāciju pēdējās nedēļās esam apsprieduši ar Larsu Merku," norāda bankas direktoru padomes priekšsēdētājs Ole Andersens.

Viņš uzsver, ka direktoru padome joprojām ir apņēmusies pilnībā noskaidrot situāciju saistībā ar slēgto Igaunijas nerezidentu portfeli un prezentēt izmeklēšanā gūtos secinājumus, kad tie būs gatavi.

Kā ziņots, Igaunijas Finanšu inspekcija februārī pavēstīja, ka tur aizdomās "Danske Bank" Igaunijas filiāli par maldināšanu.

Inspekcija norādījusi, ka 2014.gadā veikusi "Danske Bank" Igaunijas filiālē pārbaudes, kurās konstatēti plaši, ilgstoši un sistemātiski naudas atmazgāšanas novēršanas normatīvu pārkāpumi. Tā arī atklājusi, ka "Danske Bank" filiāle nav pienācīgi analizējusi savu klientu - uzņēmumu "Lantana Trade LLP".

"Danske Bank" Igaunijas filiāle minēto pārbaužu laikā nav sniegusi pietiekamus pierādījumus, ka bankā veikta iekšējā analīze, kurā būtu atklājušās aizdomas par "Lantana Trade LLP" patiesā labuma guvēju. Bezdarbība attiecībā uz minēto kompāniju ir viena no pretenzijām, ko Finanšu inspekcija izvirzījusi bankai.

Iespējamā finanšu uzraudzības iestādes maldināšana uzraudzības procedūras gaitā uzskatāma par nopietnu pārkāpumu, ja pašai "Danske Bank" bija papildu informācija par savu klientu, kuru tā pārbaudes laikā nesniedza.

Dānijas laikraksts "Berlingske" un britu avīze "Guardian" vēstīja, ka "Lantana Trade LLP" 2013.gadā nepatiesi ziņojis Lielbritānijas Uzņēmumu reģistram, ka tam ir zems apgrozījums un tas neveic aktīvu darbību. Taču patiesībā caur kompānijas kontiem ik dienu plūdis liels naudas apjoms. Šā uzņēmuma konts bankā "Danske Bank" atvērts 2012.gada nogalē un darbojies 11 mēnešus.

Lai gan "Danske Bank" jau 2013.gadā bijusi informēta par iespējamu noteikumu pārkāpšanu un naudas atmazgāšanu, sīka izmeklēšana par Igaunijas filiāles darbību tika sākta tikai 2017.gadā.

"Lantana Trade LLP" patiesā labuma guvēju identitāte tika slēpta aiz Māršala salu un Seišelu salu ārzonas firmām.

Kā liecināja informācija, kas nonāca Dānijas laikraksta "Berlingske" rīcībā un kurā tas dalījās ar ASV bāzēto nevalstisko organizāciju - Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centru ("The Organized Crime and Corruption Reporting Project", OCCRP) - un britu avīzi "Guardian", "Danske Bank" Igaunijas filiāle sākumā nav spējusi noteikt, kas kontrolē aizdomīgos maksājumus veikušo uzņēmumu, bet vēlāk acīmredzot konstatēta saistība ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina ģimenes locekļiem un ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) saistītām personām.

"Danske Bank" Igaunijas filiāles darbiniekiem aizdomas radušās pēc kādas netiešas norādes, kas saņemta no Krievijas, un viņi konstatējuši, ka "Lantana" bijusi cieši saistīta ar Krievijas banku "Promsberbank", kas savu licenci zaudēja 2015.gadā - tajā pašā gadā, kad tika likvidēta "Lantana". Viens no šīs bankas padomes locekļiem bija Putina brālēns Igors Putins, kurš bija arī Krievijas bankas "Russkij Zemeļnij bank" padomē. Šī banka jau bija iesaistīta vērienīgā naudas atmazgāšanas shēmā.

Viens no "Promsberbank" akcionāriem bija Aleksandrs Grigorjevs - baņķieris ar FDD sakariem un viens no vērienīgās Krievijas naudas atmazgāšanas shēmas radītājiem. Viņš saistībā ar naudas atmazgāšanu tika aizturēts 2015.gadā. Vēl viens akcionārs bija Aleksejs Kuļikovs, kurš 2016.gadā tika aizturēts saistībā ar liela mēroga krāpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!