Foto: Shutterstock

Līdz 2019. gada aprīlim Latvijā plānots ieviest e-rēķinu sistēmu, kura darbotos gan publiskajā pārvaldē, gan privātajā sektorā, liecina valdības pieņemtais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojums.

Kā norāda VARAM, lai nodrošinātu e-rēķinu ieviešanu, sākotnēji nepieciešams vienoties par kopējiem standartiem, ieviest uz sadarbību spējīgus un starptautiskajiem standartiem atbilstošus risinājumus, kuri darbotos kā publiskajā, tā privātajā sektorā. Atbilstoši projekta "Eiropas Digitālais rēķins Latvijai" plānotajām aktivitātēm, projekta realizāciju nodrošinās četri sadarbības partneri no valsts un privātā sektora. Katrs no tiem būs atbildīgs par konkrētu aktivitāšu un uzdevumu īstenošanu.

Plānots, ka Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA), galvenokārt, būs atbildīga par e-rēķina integrāciju Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS). SIA "Tilde" un SIA "ZZ Dats" būs atbildīgi par e-rēķinu ieviešanu vairākās grāmatvedības un resursu vadības sistēmās. Savukārt Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) uzdevums būs pielāgot Eiropas standartu konkrētām Latvijas prasībām, balstoties uz jau paveikto darbu LIKTA darba grupās e-rēķinu jautājumos.

Plānots, ka realizējot projektu, tiks nodrošināta plaša e-rēķinu izmantošana gan publiskajā, gan privātajā sektorā, jo pamatojoties uz ES standartu, tiks izstrādātas vadlīnijas tā piemērošanai Latvijā, tāpat e-rēķins tiks integrēts EIS, ka arī valsts, pašvaldību un uzņēmumu grāmatvedības vai resursu vadības risinājumos.

Kā informē ministrija, patlaban projekts ir iesniegts izvērtēšanai programmā "Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments". Projekta apstiprināšanas gadījumā, būs nepieciešams uzņemtiem papildus valsts budžeta ilgtermiņa saistības projekta realizēšanai, jo programmas nosacījumi paredz, ka faktiski radušās izmaksas tiek kompensētas tikai pēc projekta īstenošanas un tā atskaites izvērtēšanas.

Projekta pieteikuma kopējās attiecināmās izmaksas plānotas 590 119 eiro apmērā, no kurām EK finansējums plānots 442 590 eiro apmērā.

Finansējumu plānots pieprasīt no programmas "Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

E-rēķina ieviešana ir viena no Latvijas Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu 2014. - 2020. gadam aktivitātēm, kā arī Eiropas Komisijas (EK) Digitālā vienotā tirgus izveides procesiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!