Foto: Reuters/Scanpix
Pudeļu un bundžiņu depozīta sistēma Lielbritānijā, kā uzskata valdība, ieviesīs pozitīvas pārmaiņas, tostarp atkritumu radītā piesārņojuma būtisku samazināšanos, skaidro "Sky News".

Ar jauno sistēmu Lielbritānija vēlas panākt iedzīvotāju atkritumu šķirošanas paradumu izmaiņas. Valdība apstiprina, ka pudeļu depozīta sistēmu plānots ieviest 2018. gadā.

Iedzīvotāji Lielbritānijā ik gadu izlieto vismaz 13 miljardus plastmasas dzērienu iepakojumus, no kuriem aptuveni trīs miljardi tiek izmesti uz ielām, mežos, laukos un piejūras teritorijās, tādā veidā radot lielu piesārņojumu.

"Mēs nevaram apšaubīt faktu, ka plastmasa bojā mūsu jūras vidi – tā nogalina delfīnus un degradē nozīmīgus biotopus," sacījis Lielbritānijas Vides ministrs Maikls Govs.

"Ir ļoti svarīgi rīkoties tagad, lai novērstu šos draudus un ierobežotu lielo skaitu ar nesašķirotajām plastmasas pudelēm," Govs papildina.

Pudeļu depozīta sistēma paredz, ka patērētāji, papildus ierastajai pudeles vai metāla skārdenes cenai, klāt piemaksā arī cenu par pašu pudeli, kuru pēc tam, nododot pudeli atpakaļ veikalā, var atgūt. Līdzīgas depozītu atgriešanas sistēmas jau ir ieviestas tādās valstīs kā Dānija, Zviedrija un Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!