Foto: Publicitātes attēli

Šonedēļ "Tele2" veicis pirmos mobilā sakaru tīkla un interneta ātruma testus, izmantojot operatora tīklā jau uzstādīto "5G Ready Nokia AirScale" aparatūru un decembrī izlaisto oficiālo "Nokia" programmatūru, portālu "Delfi" informēja kompānijā.

Uzņēmums apgalvo, ka ar tirgū pieejamajām iekārtām izdevies uzrādīt operatora tīklā vēl nebijušu ātrumu – 575 megabitus sekundē (Mbps).

"Tagad "Tele2" infrastruktūrā ir viss praktiski nepieciešamais, lai uzsāktu 5G mobilo sakaru tehnoloģiju darbu. Mūsu rīcībā ir sākotnēji nepieciešamā radiofrekvenču spektra josla. Oktobrī sākām aprīkot bāzes stacijas ar "5G Ready" aparatūru un tagad ieguvām arī pēdējo svarīgo komponenti – īpašo "Nokia" programmatūru, kas palīdzēs "5G Ready" aparatūrai parādīt uz ko tā spējīga. Jau pirmie testi uzrāda iepriekš neredzētus ātrumus, taču mēs turpināsim slīpēt tehnoloģijas, lai sasniegtu 1 gigabitu sekundē (Gbps)," stāsta "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

"Nokia" piedāvātā programmatūra, kā uzskata "Tele2", ļaus ne vien sasniegt mobilā sakaru tīkla un interneta ātrumu līdz pat 1 Gbps, bet arī būtiski palielinās bāzes staciju kapacitāti, staciju caurlaides spējai sasniedzot līdz 28 Gbps.

Ar "5G Ready" aparatūru pašlaik ir aprīkotas "Tele2" bāzes stacijas Rīgas mikrorajonā Ziepniekkalnā un Talsos, kā arī jau šogad plānota aparatūras uzstādīšana bāzes stacijā Valmierā.

"Būtiski gan ir atcerēties, ka 5G tīkla priekšrocības varēs izbaudīt vien tie lietotāji, kuru ierīces atbalstīs 5G tehnoloģiju. Lietotāja iekārtai ir jāspēj uztvert 5G frekvences un tās apstrādāt. Šādas tehnoloģijas vēl tikai sāk savu ceļu uz tirgu un prognozējam, ka paies divi trīs gadi, līdz vairumam lietotāju būs brīvi pieejamas šādas viedierīces," piebilst Valdis Vancovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!