Foto: DELFI

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Āgenskalna tirgus saglabāšanu.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Anda Baidekalna. Iniciatīvu, par kuru iecerēts savākt 2000 parakstu, plānots iesniegt Rīgas domē.

Baidekalna uzsvēra, ka ar šo iniciatīvu vēlas panākt, lai Rīgas pašvaldība uzliktu par pienākumu atbildīgajām personām izstrādāt Āgenskalna tirgus attīstības plānu, saglabājot tirgus funkcionalitāti, un ne vēlāk kā divu trīs gadu laikā šo plānu realizētu, tādā veidā saglabājot Āgenskalna tirgu kā Āgenskalna apkaimes kultūrvēsturisko centru.

Iniciatīvā pausts, ka, ja apsaimniekotājs tirgus attīstības plānu nebūs izstrādājis vai arī ja izstrādātais plāns neatbildīs Āgenskalna tirgus vēsturiskajai funkcijai, būtu jānosaka, ka atbildīgais pašvaldības departaments Āgenskalna tirgus attīstības plānu izstrādās patstāvīgi saprātīgā termiņā, bet ne vēlāk kā 2018. gada 28. februārim, nosakot par pienākumu apsaimniekotājam to realizēt ne vēlāk kā trīs gadu laikā.

Tāpat, ievērojot, ka Āgenskalna tirgus ēka ir novesta līdz avārijas stāvoklim, nepieciešams izmantot likumā paredzētās tiesības un piedzīt no nomnieka zaudējumus par ēkas nolaišanu līdz esošajam stāvoklim, kas tālāk izmantojami, Āgenskalna tirgus attīstības plāna realizācijai, rosināja Baidekalna.

Kā ziņots, nākamā gada sākumā uz rekonstrukcijas laiku tiks pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība.

Izvērtējot Āgenskalna tirgus vēsturiskā paviljona tehnisko stāvokli un tirdzniecības sarūkošās tendences tajā, Rīgas Centrāltirgus valde nolēmusi to sagatavot visaptverošai rekonstrukcijai. Ņemot vērā iecerēto darbu apjomu un veidu, rekonstrukcijas projekta realizēšanas laikā tirdzniecības process Āgenskalna tirgū tiks pārtraukts sākot no 2018. gada 1. janvāra.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Tā kopējā platība ir 8300 kvadrātmetru. Āgenskalna tirgus paviljona projektu izstrādāja Rīgas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings. Āgenskalna tirgus ēkai raksturīgs 20. gadsimta sākuma racionālais jūgendstils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!