facebook:1545896118780763

Strauji Rīgā norit multifunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" būvniecība, kura būvdarbus plānots pabeigt 2019. gadā. Piektdien, 8. decembrī, parakstīts arī viens no lielākajiem Latvijā noslēgtajiem finansēšanas darījumiem – "SEB banka" piešķirs 106,5 miljons eiro ilgtermiņa aizdevumu "Akropoles" būvniecībai.

106,5 miljonu eiro aizdevums ir lielākais "SEB bankas" vēsturē. Kopējās investīcijas "Akropoles" būvniecībā ir plānotas 177 miljonu eiro apmērā un "SEB bankas" aizdevums finansē 60% no kopējā investīciju apmēra.

"Esam padziļināti analizējuši tirdzniecības centru nozari un, salīdzinot ar Tallinu un Viļņu, tirdzniecības centru intensitāte uz iedzīvotāju skaitu Rīgā ir viszemākajā līmenī. Tāpēc mēs uzskatām, ka Rīgā ir vieta vēl vienam liela mēroga tirdzniecības centram, un esam pārliecināti, ka Akropole ar savu plašo piedāvājumu spēs kļūt par vienu no pircēju iecienītākajiem centriem," sacīja "SEB bankas" valdes loceklis Ints Krasts.

Pašlaik būvlaukuma tiek veikta Salaspils ielas paplašināšana, kā arī norit būvniecības darbi tirdzniecības centra iekšējā daļā - tiek ievilkti ārējie inženiertīkli. Ofisa konstrukciju daļu plānots pabeigt šogad, tāpat jau drīzumā tiks uzstādītas jumta konstrukcijas. Infrastruktūras labiekārtošanā kopumā tiks ieguldīti septiņi miljoni eiro, kuros ietilpst ielu rekonstrukcija (Maskavas ielas, Salaspils ielas, kā arī tramvaja loka izbūve). Kā pastāstīja "Akropole būve" direktors Kaspars Beitiņš, būvniecības darbi norit pēc būvniecības grafika plāna, kā arī pagaidām tajos nav aizķeršanās. Tiesa, Beitiņš atklāja, ka pašlaik nav atrisināts "Park and ride" sistēmas jautājums. Uzņēmums vismaz pagaidām neplāno veidot šo sistēmu, iespējams, ka būs laika ierobežojumi attiecībā uz automašīnu novietošanu, bet par to tikšot lemts vēlāk.

Kopumā pie tirdzniecības centra būs vieta 2300 transporta līdzekļiem. Tāpat "Akropole būve" direktors informēja, ka tirdzniecības centra teritorijā būs 1400 kvadrātmetru liels bērnu laukums. Uzņēmuma "Akropolis Group" vadītāja Saule Zabuļonīte pastāstīja, ka kopumā tirdzniecības centrā būs 200 veikali, kā arī uzņēmums plāno piesaistīt jaunus brendus, kuri līdz šim Latvijas tirgū nav ienākuši.

Jauno tirdzniecības centru plānots atvērt 2019. gadā, un tā kopējā platība sasniegs apmēram 98 tūkstošus kvadrātmetru. No tiem 90 tūkstoši kvadrātmetru paredzēti tirdzniecībai, bet 10 tūkstoši – biroju telpām. Akropoles apmeklētājiem būs pieejams arī kinoteātris, tostarp IMAX kino, slidotava, īpaša izklaides zona un restorāni.

"Šī darījuma noslēgšana ir liels solis uz priekšu, lai Akropole kļūtu par vietu izklaidei, iepirkumiem, darījumiem, ēdienu baudīšanai un centru, kurā iespējams satikties ar ģimeni un draugiem. Atšķirībā no citiem tirdzniecības centriem Rīgā, "Akropolē" vienuviet atradīsies gan plašs iepirkšanās un izklaides iespēju piedāvājums, gan modernas biroju telpas," sacīja Zabuļonīte.

Projekta ģenerāluzņēmējs ir būvniecības uzņēmums SIA "Merks". Būvniecību plānots pabeigt 2019. gada pavasarī.

Tirdzniecības centra pārstāvji sola, ka tiks saglabāti ne tikai divi vēsturiskie Kuzņecova porcelāna rūpnīcas skursteņi, bet arī tirdzniecības centra iekšpusē tiks veidota "vecpilsētas" zona, kurā būs izvietota senā ķieģeļu ēku reprodukcija. Tā atveidošanai tiks izmantoti vismaz 500 tūkstoši ķieģeļu. Paredzēts, ka pie tirdzniecības centra tiks novietots arī Kuzņecova porcelāna rūpnīcas logo.

Kā "Merks" partneris piesaistīts Lietuvas uzņēmums "Mitnija" UAB, kurš iepriekš ir veicis "Akropolis" tirdzniecības centru būvdarbus Viļņā, Kauņā un Klaipēdā. "Akropole" ēkas tehnisko projektu ir izstrādājis arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti", bet projekta tehnisko uzraudzību nodrošina uzņēmums SIA "Būvuzraugi LV".

Jau vēstīts, ka 2015. gada nogalē Rīgas pilsētas būvvalde atļāva sākt daudzfunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" būvniecību.

Sākotnēji kompleksa būvniecību bijušās Rīgas porcelāna rūpnīcas (iepriekš M. S. Kuzņecova porcelāna rūpnīcas) teritorijā Ķengaragā bija plānots sākt 2008. gada beigās, bet atklāšana bija ieplānota līdz 2010. gada beigām. Vēlāk ekonomiskās situācijas dēļ būvniecības termiņi tika mainīti.

"Akropolis Group" ir uzņēmumu grupa, kas pārvalda nekustamā īpašuma attīstītāju un tirdzniecības centru nomas un apsaimniekošanas uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Bulgārijā. Patlaban "Akropolis Group" pārvaldībā ir "Akropoles" iepirkšanās un izklaides centri Viļņā, Klaipēdā un Šauļos.

Uzņēmumam pieder arī SIA "Delano", kas pārvalda "CanCan Pizza" restorānu ķēdi, "Delano" pašapkalpošanās restorānus, "Caif Café" kafejnīcas un "Apollo" boulinga centru ķēdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!