Foto: AFI

Ventspils pašvaldība izdomājusi veidu, kā olimpiskajam centram "Ventspils"" (OCV) izvairīties no uzņēmuma ienākuma nodokļa maksāšanās. OCV nākamgad būtu jāmaksā nodoklis sportistu atbalsta programmas dēļ, ziņo LTV raidījums "de facto".

OCV maksājumi augstas klases sportistiem grāmatvežu valodā skaitās ar saimniecisko darbību nesaistīti izdevumi. Par tiem jāmaksā uzņēmuma ienākuma nodoklis. Līdz šim olimpiskais centrs nodokli nemaksāja, jo gadus beidza ar zaudējumiem. Taču no jaunā gada nodokļa iekasēšanas kārtība mainās. Pašvaldība sarēķinājusi, ka OCV valsts budžetam gadā būtu jāpārskaita ap 120 tūkstošiem eiro gadā.

"Lai šo risku minimizētu," Ventspils domes kapitāla pārvaldības nodaļa iesaka izveidot biedrību, kurai nodot sportistu finansēšanas funkciju. Biedrībām uzņēmuma ienākuma nodoklis nav jāmaksā.

"Olimpiskais centrs līdz šim nebija uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājs, tādēļ nebija nepieciešamība šīs funkcijas atdalīt. Ja tas [nodokļu reforma] samazina atbalstu sportam par 25%, mēs uzskatām, ka lietderīgāk ir izveidot jaunu struktūru – sabiedriskā labuma," plānus skaidro kapitāla pārvaldības nodaļas vadītāja Rita Ozoliņa.

Bez pašvaldības OCV līdzīpašniece ir Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK). Dome piedāvājusi arī komitejai iesaistīties biedrības dibināšanā, taču nolemts, ka biedrību veidos OCV pats. "Es kā LOK pārstāvis paudu, ka man nav tāda pilnvarojuma, lai līdzdarbotos organizācijas dibināšanā. Un tas nebūtu pēc būtības pareizi. LOK ir valsts nevis municipālā līmeņa organizācija," saka LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Ventspilī negrib izmaiņas saukt par mēģinājumu mazāk maksāt valstij nodokļus. Viss tiekot darīts sportistu labā.

Nodokļu reformu virzījusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola ir Ventspilī valdošās partijas "Latvijai un Ventspilij" biedre. Taču viņa par Ventspils olimpiskā centra nodokļu jautājumu neesot bijusi informēta.

"Tiks vērtēts, vai šīs darbības ir legālas," pauž ministre. Valsts ieņēmumu dienests apņēmies kritiski vērtēt, vai biedrību veidošana ar domu samazināt valstij maksājamos nodokļus atbilst biedrību mērķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!