Foto: Reuters/Scanpix

Mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) līdzīpašnieks "Telia Company" ("Telia") apsver iespēju tai piederošās LMT akcijas, kuras pašlaik pārvalda vairākas juridiskās vienības, nodot viena uzņēmuma īpašumā, sacīja "Telia" par sabiedriskajām attiecībām atbildīgā Latvijā Olga Šihmane.

Viņa norādīja, ka "Telia" apsver iespēju apvienot savas LMT akcijas vienuviet, lai vienkāršotu ieguldījumu struktūru un to pārvaldību. "Līdz ar to tiek izvērtētas šāda akciju pārveduma iespējamās juridiskās sekas. Vēlamies uzsvērt, ka šajā stadijā nekāds lēmums nav pieņemts," piebilda "Telia" pārstāve.

Taujāta, vai "Telia" piederošās LMT akcijas varētu tikt nodotas uzņēmumam "Tilts Communications", kam pašlaik pieder 49% telekomunikāciju operatora "Lattelecom" kapitāldaļu, Šihmane sacīja: "Tas varētu būt "Tilts Communications", bet, kā jau minēju, nekādi lēmumi nav pieņemti".

Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs sacīja, ka pirmsšķietami katrs akcionārs ar saviem LMT aktīviem var rīkoties samērā brīvi. ""Telia" savas grupas ietvaros var grozīt šos aktīvus kā grib, tāpat arī Latvijas valsts var mainīt savu daļu turētāju nevienam atļauju neprasot," sacīja Loginovs.

"Tīri teorētiski, ja "Telia" daļas aizietu "Tilts Communications", tad "Telia" var tirgot paša "Tilts Communications" akcijas. Tur valstij pirmpirkuma tiesību juridiski nav, bet domāju, ka faktiski "Telia" varētu tās respektēt un piedāvāt Latvijai iegādāties šīs daļas," sacīja PA vadītājs.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) nevarēja komentēt "Telia" pausto, jo ministra tikšanās ar koncerna pārstāvjiem plānota šonedēļ.

Viņš gan atzina, ka viens no Ekonomikas ministrijai (EM) dotajiem uzdevumiem ir sakārtot komplicētās īpašuma attiecības abos uzņēmumos. "LMT un "Lattelecom" praktiski darbojas vienā segmentā - datu pārraide, televīzija, satura ražošana utt. Tas nozīmē, ka ir jāatsaista uzņēmumu darbība, piemēram, "Lattelecom" pieder daļas LMT," skaidroja ministrs.

Ašeradens arī atturējās komentēt valsts plānus attiecībā uz savām daļām abos uzņēmumos. "Negribu spekulēt, jo vispirms jāvienojas, vai vispār sakārtosim uzņēmumu pārvaldības struktūru. Man ir svarīgi, lai īpašumattiecību maiņas rezultātā nepasliktinātos valsts pozīcijas. Ja pieņemsim abām pusēm izdevīgu risinājumu, tad ar tādu arī virzīsimies tālāk. Skaidrs, ka šis būs neatliekams jautājums," uzsvēra Ašeradens.

Pēc viņa teiktā, LMT un "Lattelecom" īpašuma attiecību sakārtošana nebūs viegla, ņemot vērā virkni iesaistīto pušu, piemēram, Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC), PA u.c.

Iepriekš aģentūras LETA rīkotajā nozares ekspertu diskusijā "Lattelecom" padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins sacīja, ka "Telia" savas LMT kapitāla daļas varētu nodot "Tilts Communication" rīcībā. ""Tilts Communications" "Telia" koncernā ir nolikts tajā daļā, kur viss ir izpārdošanai. Tas ir līdzīgi kā tad, kad "Cable & Wireless" pārdeva savas daļas "Sonera" un nekādu atļauju neprasīja. "Tilts Communications" savas daļas nevar pārdot bez atļaujas prasīšanas, bet pašu veidojumu "Tilts Communications", kuram pieder daļas "Lattelecom" un iespējams nākotnē LMT, gan var pārdot vienā mirklī," skaidroja eksperts.

Valdība novembra sākumā nolēma neatbalstīt LMT un "Lattelecom" apvienošanu.

Ašeradens pēc lēmuma pieņemšanas žurnālistiem sacīja, ka Ministru kabinets pieņēmis politisku lēmumu pretēji EM piedāvātajam risinājumam - sākt sarunas ar partneri "Telia" par iespējamu abu uzņēmumu apvienošanu, valstij iegūstot 51% kapitāldaļu. "Visticamāk, viņi "Telia" meklēs risinājumus, lai izietu no šīs situācijas ārā, neizslēdzot arī iespēju, ka viņi varētu pārdot akcijas," sacīja ministrs.

Viņš arī atzīmēja - gadījumā, ja valstij būs jālemj par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz "Telia" akcijām, valdība to vērtēs.

"Telia" iepriekš brīdināja Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij LVRTC un PA personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom".

Latvijas valstij PA personā pieder 51% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet "Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" - 49%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!