Foto: Publicitātes attēls

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad līdz novembra sākumam saņēmis vairāk nekā tūkstoš sūdzību, aptuveni katra piektā ir par aplokšņu algām, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Kopumā līdz novembra sākumam VID ir saņēmis 1272 sūdzības, un apmēram 20% no tām ir par aplokšņu algām. Savukārt 80% sūdzības ir par dažādiem citiem pārkāpumiem, tai skaitā, nodarbinātību bez darba līgumiem, algu neizmaksāšanu, darba drošības noteikumu neievērošanu, preču aprites kārtības pārkāpumiem, vienkārši rupju izturēšanos pret darba ņēmējiem un tamlīdzīgi.

Kā skaidro dienestā, saņemot informāciju, VID to izvērtē un nodod attiecīgajai valsts iestādei pēc piederības, piemēram, Valsts darba inspekcijai.

Sūdzības saņemtas par dažādām nozarēm: mazumtirdzniecību, būvniecību, apsardzi, ražošanu, datorprogrammēšanu, kā arī dažādās pakalpojumu jomās, piemeram, ēdināšanā, izmitināšanā, autoservisos un tamlīdzīgi. Vēl joprojām pārliecinošs vairākums sūdzību ir anonīmas.

"Detalizēti situāciju izklāsti, kā arī drosme nosaukt savu vārdu un atstāt kontaktus drīzāk ir izņēmums. Taču tieši tāda – detalizēta – informācija dienestam ir visnoderīgākā, jo tā dod iespēju, piemēram, sazināties ar zvanītāju, lai precizētu kādu izklāstītās situācijas detaļu, kas jau tālāk noderētu, plānojot kontroles pasākumus," informē VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa. Viņa gan piebilst, ka "neatkarīgi no tā, vai sūdzība ir anonīma vai personificēta, tās visas tiek fiksētas, ņemtas vērā un izmantotas VID darbā".

Pērn komercsektorā 21,6% algu izmaksātas aploksnēs, un, salīdzinot ar 2015. gadu, tas ir par 1,1 procentpunktu mazāk, liecina VID apkopotā statistika.

Pirms diviem gadiem VID sāka brīdināt tos nodokļu maksātājus, kam identificēts aplokšņu algu risks. Kā skaidro dienestā, šis risks tiek identificēts darba devējiem – fiziskām un juridiskām personām, kurām ir darba ņēmēji, taču informācija par riska kritērijiem, pēc kuriem to VID identificē, ir konfidenciāla un neizpaužama.

Laika posmā no 2015. gada 1. jūlija līdz 2016. gada 31. decembrim Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) brīdinājuma paziņojumus saņēma 9471 nodokļu maksātājs, no tiem 3204 nodokļu maksātāji paziņojumu saņēma atkārtoti.

2017. gadā brīdinājuma paziņojums ir nosūtīts: aprīlī – 808 nodokļu maksātājiem, jūlijā – 1168 nodokļu maksātājiem un oktobrī – 1614 nodokļu maksātājiem.

Kopš ir veikti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību aplokšņu algu izmaksu, VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā atrodas deviņi kriminālprocesi. No tiem viens kriminālprocess ir nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Uzņēmumi, kas ir iesaistīti kriminālprocesos par "aplokšņu algu" izmaksu, pārstāv dažādas darbības jomas: frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanu, personiskās drošības darbības un apsardzes pakalpojumu sniegšanu, būvniecību, vairumtirdzniecību, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšanu, restorānu un mobilo ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, ceļu un tiltu būvi un remontu.

Ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) iezīmējis aplokšņu algu saņēmēja demogrāfisko un ekonomisko profilu. Lai gan aplokšņu algu saņēmēji nav viendabīga masa, lielākā daļa no viņiem ir uzskatāmi par zaudētājiem, jo ne tikai viņu nākotnes perspektīvas ir drūmas, bet arī šobrīd nekādu greznību viņi nespēj atļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!