Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atalgojumu un citas summas, kas viņiem pienākas, katru mēnesi publicēs institūciju mājaslapās, paredz Saeimas atbalstu guvušais Inta Dāldera (V/"Par") priekšlikums.

Atbalstu guvušais priekšlikums Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumos iepriekš izraisīja plašas deputātu debates. Sergejs Dolgopolovs (S) aicināja ieviest vienotu reģistru, kur tiktu apkopoti visu valsts un pašvaldību institūciju darbinieku atalgojumi. Savukārt Solvita Āboltiņa (V) aicināja atbalstīt priekšlikumu, jo, iespējams, kāds noticēs, ka politiķi strādā tautas labā.

Priekšlikums iesniegts, lai nodrošinātu Satversmes 100. pantā nostiprināto cilvēktiesību uz vārda brīvību, tajā skaitā informācijas atklātību, ievērošanu un efektīvu īstenošanu iespējami ērti privātpersonām.

Atbalstītais priekšlikums paredz, ka no 1.janvāra valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atalgojumu un citas summas, kas viņiem pienākas, katru mēnesi publicēs institūciju mājaslapās, norādot darbinieka vārdu, uzvārdu, amatu un aprēķināto summu, ja likums nenosaka citādi.

Vienlaikus noteikts, ka informācija par institūcijas amatpersonām un darbiniekiem aprēķināto atalgojumu un pienākošām naudas summām iestādes mājaslapā internetā atrodas ne mazāk kā astoņus gadus. Ministru kabinets noteiks tādas valsts pārvaldes iestādes, kā arī to amatpersonas un darbiniekus, kuru atalgojums un pienākošās naudas summas nav publicējami valsts drošības apsvērumu dēļ.

"Par" priekšlikumu balsoja "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu apvienības un "No sirds Latvijai" deputāti. "Pret" balsoja divi "Saskaņas" deputāti, savukārt no balsojuma atturējās 14 "Saskaņas" un divi ZZS pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!