Foto: Reuters/Scanpix

Valdības otrdien pieņemtais lēmums neatbalstīt SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un SIA "Lattelecom" apvienošanu ir kaitniecisks gan LMT, gan "Lattelecom", kā arī Latvijas sabiedrībai un ekonomikai kopumā, teikts abu telekomunikāciju uzņēmumu līdzīpašnieka "Telia Company" ("Telia") mājaslapā publicētā paziņojumā.

"Ir sarūgtinoši, ka valdība ne vien noraidījusi risinājumus, kurus ieteica gan neatkarīgie konsultanti, gan valdības starpministriju darba grupa, bet arī nespēja piedāvāt alternatīvu stratēģiju abu uzņēmumu un Latvijas digitālā sektora attīstībai," pausts paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka pēdējos desmit gados "Telia" piedāvājusi valdībai visus iespējamos variantus – pirkt, pārdot, apvienot, kā arī dažādas īpašuma struktūras, un visi šie varianti tika noraidīti. "Tagad "Telia" detalizēti izvērtēs valdības pieņemto lēmumu un turpmākos rīcības variantus," teikts paziņojuma noslēgumā.

Kā ziņots, valdība nolēma neatbalstīt LMT un "Lattelecom" apvienošanu. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) žurnālistiem sacīja, ka Ministru kabinets šodien pieņēma politisku lēmumu pretēji Ekonomikas ministrijas piedāvātajam risinājumam - sākt sarunas ar partneri "Telia" par iespējamu abu uzņēmumu apvienošanu, valstij iegūstot 51% kapitāldaļu.

Ministrs norādīja, ka turpināsies sarunas ar "Telia" par tālāko sadarbību, lai nodrošinātu uzņēmumu spēju tālāk strādāt. Pēc viņa teiktā, viena uzņēmuma darbība patlaban ir ļoti apgrūtināta, jo kompānijas padomei ir grūti pieņemt lēmumus. Iecerēts ar "Telia" meklēt kādus kompromisus.

Vienlaikus ministrs atzina, ka patlaban "Telia" tālākie soļi vēl nav zināmi, tomēr partneris jau iepriekš paudis neapmierinātību ar pastāvošo situāciju. "Visticamāk, viņi meklēs risinājumus, lai izietu no šīs situācijas ārā, neizslēdzot arī iespēju, ka viņi varētu pārdot akcijas," sacīja Ašeradens. Gadījumā, ja valstij būs jālemj par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz "Telia" akcijām, valdība to vērtēs.

"Telia" iepriekš brīdināja Latvijas valdību, ka, neapvienojot LMT un "Lattelecom", varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij "Latvijas Radio un televīzijas centra" un Privatizācijas aģentūras (PA) personā - kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom".

Latvijas valstij PA personā pieder 51% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet "Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" - 49%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!