Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izsludina publisko konsultāciju par sagatavotajiem noteikumu grozījumiem, kas precizēs, kā turpmāk rēķinos par elektrību atspoguļos maksu par obligātā iepirkuma komponenti (OIK), informē regulatorā.

Grozījumi noteikumos veikti, balstoties uz SPRK apstiprināto metodiku, kā turpmāk tiks aprēķināts OIK (mainīgā daļa un fiksētā daļa). Noteikumu projekts nosaka, kādu informāciju un kādā apmērā elektroenerģijas tirgotājs ietver elektroenerģijas galalietotājam izsniedzamajos rēķinos un informatīvajos materiālos.

Atbilstoši noteikumu projektam galalietotāju rēķini tiks papildināti ar jaunu komponenti - jaudas komponentes maksu. Abas OIK maksas (koģenerācijai un atjaunojamiem energoresursiem) ir noteiktas EUR/kWh, un maksājums mainīsies ik mēnesi atbilstoši lietotāja elektroenerģijas patēriņam. Savukārt jaudas komponentes maksa ir nofiksēta uz gadu atbilstoši katra lietotāja izvēlētajam pieslēguma veidam. Lietotājam mainot pieslēguma veidu, attiecīgi mainīsies jaudas komponentes maksa.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš SPRK sagatavotajiem grozījumiem ir 17. novembris.

Apkopojot datus par 2017. gada deviņiem mēnešiem un triju mēnešu prognozētajām elektroenerģijas obligātā iepirkuma un jaudas maksājumu izmaksām, AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" iesniegusi regulatorā OIK aprēķinu 2018. gadam.

Plānots, ka no 2018. gada 1. janvāra OIK dalīs fiksētajā un mainīgajā maksājumā, proti, OIK lielums būs diferencēts pēc pieslēguma jaudas, vienlaicīgi nedaudz mazinoties vidējai OIK vērtībai - līdz 2,579 centiem par kilovatstundu. Jauno samazināto OIK aprēķinu sekmējis 22. septembrī Ministru kabinetā pieņemtais rīkojums, atbilstoši kuram Rīgas termoelektrostacijām (TEC) piedāvāts pieteikties uz brīvprātīgu atbalsta samazināšanu, pretī saņemot vienreizēju kompensāciju, kas atbilstu nākotnē nesaņemto atbalsta maksājumu diskontētai vērtībai. Tādējādi valsts līdz 2028. gadam ietaupa nākotnes izmaksas 262 miljonu eiro apmērā.

Lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamajiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!