Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa otrdien par prettiesisku atzinusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pieņemto lēmumu, ar kuru tā AS "Latvijas Gāze" (LG) uzlikusi pienākumu nodrošināt trešajām pusēm piekļuvi gāzes infrastruktūrai pirms 2017. gada 3. aprīļa, informēja LG.

"Tiesas spriedums ir svarīga tiesiskās paļāvības principa uzvara, aizsargājot uzņēmumu no administratīvās iestādes patvaļas, kas politisku vai citu iemeslu dēļ vēlējās piemērot likumu ar atpakaļejošu spēku attiecībā uz valsts un Latvijas Gāzes akcionāru noslēgtajiem līgumiem", uzskata LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Lieta saistīta ar 2016. gadā VAS "Latvenergo" iesniegto pieprasījumu LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas lietošanas pakalpojumu nodrošināšanai, lai izlietotu cita dabasgāzes tirgotāja iegādāto dabasgāzi savam galapatēriņam Latvijas teritorijā pirms 2017. gada 3. aprīļa.

Aizsargājot savas normatīvajos aktos garantētās tiesības uz ekskluzīvu gāzes tirdzniecību Latvijā, LG vērsās pie SPRK, kas gan uzstāja, ka LG esot pienākums izpildīt VAS "Latvenergo" pieprasījumu un strādāt atvērta tirgus apstākļos jau kopš 2014. gada 4. aprīļa.

Administratīvā apgabaltiesa pilnībā noraidījusi SPRK nostāju tirgus atvēršanā, kā arī sniegusi detalizētu vērtējumu dabasgāzes tirgus atvēršanai Latvijā, informē LG. Tiesa arī veikusi padziļinātu Enerģētikas likuma grozījumu vēsturisko analīzi, izvērtējot gan ekspertu viedokļus, gan arī likumprojektu materiālus, tādā veidā apgāžot SPRK nostāju par gāzes tirgus atvēršanu pirms 2017. gada 3. aprīļa.

Tāpat tiesa ir kritiski vērtējusi demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadītā Ministru kabineta centienus bez pilnvarojuma pretēji Enerģētikas likuma regulējumam valdības darbības pēdējās dienās atvērt gāzes tirgu.

Visbeidzot tiesas ieskatā nepareiza ir bijusi arī SPRK veiktā Eiropas Savienības tiesiskā regulējuma iztulkošana, kas tiesas ieskatā novestu pat pie situācijas, kad citu valstu nacionālie tiesību akti regulētu Latvijas enerģētikas nozari, informē LG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!