Foto: DELFI

Ministru kabinets šodien atbalstīja priekšlikumu piešķirt AS "Latvijas balzams" uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi 4,24 miljonu eiro apmērā par apjomīga investīciju projekta īstenošanu.

Iepriekš Ministru kabinets vairākkārt atlika lēmuma pieņemšanu pēc nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pieprasījuma. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA skaidroja, ka sākotnēji pieejamā informācija par šo jautājumu nebija pietiekama, tāpēc politiskais spēks vēlējās iepazīties ar materiāliem, kas apliecinātu uzņēmuma veiktos ieguldījumus atbilstoši likuma nosacījumiem.

"Latvijas balzama" neauditētajā 2017.gada sešu mēnešu finanšu pārskatā uzņēmuma vadība norādīja, ka kompānija ir sākusi lielu ražošanas telpu modernizācijas un rekonstrukcijas projektu, ar mērķi apvienot esošās divas ražotnes zem viena jumta.

"Projekta pabeigšana rezultēsies ar sabiedrības konkurētspējas palielināšanu reģiona ražotāju vidū, jo tā ietekmēs darbaspēka, loģistikas un ražošanas izmaksu samazinājumu," teikts vadības ziņojumā, piebilstot, ka projekta kopējās izmaksas ir plānotas 23 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmums ar iesniegumu vērsās Ekonomikas ministrijā (EM) par UIN atlaides piešķiršanu projekta īstenošanai. EM sagatavoja un iesniedza atbalstīšanai valdībā rīkojuma projektu, kas paredz atbalstīt "Latvijas balzama" projektu ar sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu attiecināmo izmaksu summu 16 964 143 eiro apmērā un piešķirt tam atbalstāmo investīciju projekta statusu.

Tāpat paredzēts noteikt "Latvijas balzamam" projekta ietvaros piemērojamo UIN atlaidi 25% apmērā no sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summas, bet ne vairāk kā 4 241 036 eiro.

Jau vēstīts, ka valdība uzņēmumiem par veiktajām investīcijām piešķir UIN atlaides kopš 2012.gada. Līdz šim UIN atlaides pret investīcijām saņēmuši gandrīz 30 uzņēmumu, tostarp "Dobeles dzirnavnieks", "Baltic Crystal", "Tērvetes AL", "AKG Thermotechnik Lettland", "Olainfarm", "Latvijas mobilais telefons", "Latvijas finieris", "Bite Latvija", "Cross Timber Systems", "Livonia Print", "Plantos", "Rīgas piena kombināts", "Aduga", "Alfa agro", "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca", "Valmieras stikla šķiedra" u.c.

Pēc EM datiem, kopš UIN atlaižu piešķiršanas sākšanas apstiprināti projekti par kopējo investīciju summu 355,1 miljons eiro, savukārt valsts piešķirtā nodokļu atlaide kopumā bijusi 79 miljonu eiro apmērā. Tāpat investīciju projektu rezultātā kopumā tiks radītas vairāk nekā 1200 jaunas darba vietas.

Starp atbalstītajiem projektiem ir tādi, kuru eksports pēc investīcijām dubultojies, sasniedzot pat 70% un 90%, savukārt izejvielas, atsevišķos gadījumos pat 80% apmērā, šie uzņēmumi lielākoties iepērk no vietējiem ražotājiem. Taču kopējais tautsaimniecības ieguvums aplēsts ievērojami plašāks - pēc investīciju projektu īstenošanas attīstās arī virkne blakus nozares, piemēram, izejvielu ražotāji, apkalpojošās nozares.

Tāpat ziņots, ka "Latvijas balzama" apgrozījums pagājušajā gadā bija 75,72 miljoni eiro, kas ir par 2,6% vairāk nekā 2015.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 6,3% un bija 7,509 miljoni eiro.

"Latvijas balzams" kopš 2014.gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā "Amber Beverage Group", kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai "SPI Group" apvienojot Baltijas uzņēmumus - "Latvijas balzamu", dzērienu izplatītājus "SPI Distribution Latvia", "SPI Distribution Estonia" un "Bennet Distributors" Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi "Latvijas balzams veikali" Latvijā un "Darija" Lietuvā. "Amber Beverage Group" dibinātāja un 100% daļu īpašniece ir Nīderlandē reģistrētā kompānija "S.P.I. Regional Business Unit B.V.''. "Latvijas balzama" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!