Foto: LETA
Valdība ļoti atbildīgi strādā ar ietaupītajiem finanšu līdzekļiem, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" par rīcību ar ietaupītajiem 48 miljoniem eiro sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja, ka šogad ietaupītos 48 miljonus eiro valdība lēmusi atvēlēt nevis valsts parāda segšanai, kā to nemitīgi iesaka darīt Fiskālās disciplīnas padome, bet gan ikdienišķākiem tēriņiem.

Valdība septembrī sākusi naudu pārdalīt citām vajadzībām. 13 miljoni eiro nonāca pie VAS "Latvijas dzelzceļš", seši miljoni atvēlēti citiem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, 16,4 miljoni iedoti Paula Stradiņa un Austrumu slimnīcām, 800 tūkstoši eiro nonāks pie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), bet Valsts kanceleja iegūs 272 tūkstošu eiro, vēstīja "Nekā personīga".

Vaicāts, vai tā nav bijusi vieglprātīga rīcība, Kučinskis sacīja, ka vieglprātība būtu tad, ja virsplāna ieņēmumi vai tie līdzekļus, kas radušies kā efekts kādas darbības rezultātā, "sāktu dalīt katram kaut ko vienkārši tāpēc, ka tā vajag".

Šobrīd līdzekļi tiek novirzīti tam, kam tas nepieciešams un valdība ļoti atbildīgi strādā ar šiem līdzekļiem, sacīja valdības vadītājs.

"Fiskālās disciplīnas padomei acīmredzot pēc būtības tā ir jāsaka, ka visa nauda, kas parādās, ir jāatstāj budžetā," noslēdza Kučinskis.

Latvijas parāds šobrīd 9,3 miljardi eiro, bet procentos jāmaksā 260 miljoni eiro gadā. Finanšu ministrija (FM) šogad ietaupījusi 48 miljonus eiro – vienu miljonu sarūpējusi Valsts kase, izdevīgāk aizņemoties, bet 47 miljoni bija rezervēti maksājumiem Eiropas budžetā, taču nebija nepieciešami. Raidījums uzsver, ka tā gan neesot reāla nauda.

"Rīta panorāmā" Kučinskis arī sacīja, ka, attiecībā uz Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, viņaprāt, nav pamata mediķu bažām, ka likumā varētu būtiski mainīties skaitļi, kas raksturo medicīnai atvēlamo finansējumu. Būtiskākais, lai likumā skaidri parādās virzība uz 4% medicīnai no iekšzemes kopprodukta.

Tāpat Kučinskis izteicās, ka cer uz koalīcijas partiju Saeimas frakciju solīto atbalstu valdības iesniegtajam budžeta projektam un uz to, ka negaidītu izmaiņu budžetā nebūs. Par dažiem jautājumiem gan vēl esot iespējamas diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!