Foto: LETA

Auditorkompānija "KPMG" valdībai piedāvā izveidot tehnoloģiskās izaugsmes čempionu, apvienojot SIA otrdien žurnālistiem pastāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš norādīja, ka valdība iepazīstināta ar auditora pētījumu par tālāko rīcību saistībā ar abiem uzņēmumiem. Kopumā izvērtēti astoņi rīcības scenāriji, taču valdībai piedāvāts izveidot tehnoloģiskās izaugsmes čempionu, apvienojot abus uzņēmums, vienlaikus saglabājot valsts kontroli.

Ministrs atzina, ka valdības partneris uzņēmumos "TeliaSonera" jau ilgstoši vēlējies kompānijas apvienot, tajā saredzot tehnoloģiskās izaugsmes un izmaksu efektivitātes priekšrocības. Nianse gan ir, ka "TeliaSonera" vēlējusies pārņemt kontroli pār potenciāli jaunveidojamo uzņēmumu, tāpēc būtu jādomā par risinājumu savstarpējās akcionāru attiecībās.

Ašeradens norādīja, ka abu uzņēmumu kopējā vērtība sasniedz gandrīz miljardu eiro, tāpēc tālākas darbības ir rūpīgi jāapsver. Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Satiksmes ministriju līdz 5.oktobrim jānāk klajā ar konkrētu priekšlikumu, kā rīkoties ar valsts kapitāldaļām.

Taujāts, kāda ir viņa ir personīgā pozīcija šajā jautājumā, ministrs pauda, ka pienācis laiks ieklausīties nozares ekspertu ieteikumos. Lūgts precizēt, vai tas nozīmē, ka viņš atbalsta uzņēmumu apvienošanu, Ašeradens norādīja, ka par to skaidrība būs rudenī.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka valdības līmenī iespēja uzņēmumus pārdot netiek izskatīta.

Kā ziņots, auditorkompānija "KPMG", kura bija izvērtējusi tālākās rīcības scenārijus attiecībā uz LMT un "Lattelecom", rosināja uzņēmumus apvienot.

Tāpat vēstīts, ka 2015.gada 20.novembrī tika saņemts LMT un "Lattelecom" apvienošanas piedāvājums no "TeliaSonera", taču pērn aprīlī valdība nolēma, ka LMT un "Lattelecom" turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi. Ministru kabinets arī vienojās piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas veiks makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

"KPMG Baltics" uzvarēja Privatizācijas aģentūras slēgtajā iepirkumā par valsts stratēģijas izstrādi rīcībai ar "Lattelecom" un LMT kapitāla daļām. Minēto stratēģiju auditorkompānija piedāvāja izstrādāt par 179 400 eiro.

Par uzņēmumu apvienošanu vairākkārt iestājies "Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, savukārt LMT vadītājs Juris Binde paudis, ka nesaskata ieguvumus no kompāniju apvienošanas.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Sonera Holding B.V." uzņēmumā LMT pieder 24,5% kapitāla daļu, "Telia Company AB" - 24,5%, SIA "Lattelecom" pieder 23%, VAS "Latvijas Radio un televīzijas centrs" - 23%, bet Privatizācijas aģentūrai - 5%.

Savukārt uzņēmuma "Lattelecom" 51% kapitāla daļu pieder Privatizācijas aģentūrai, bet 49% - Dānijā reģistrētajai kompānijai "Tilts Communications".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!