Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome nolēmusi neļaut no "Latvijas gāzes" nodalītajam "Conexus Baltic Grid" pašam noteikt dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifus, informē regulators.

Šādu lēmumu SPRK pamato ar to, ka līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu ir mainījušies dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma tarifu noteikšanas principi un tarifu projekta sagatavošanas un izvērtēšanas procesa ietvaros ir nepieciešama detalizēta ar dabasgāzes tirgus saistītu apstākļu analīze un liela apjoma izmaksu pamatojošo dokumentu pārbaude.

Enerģētikas likums paredz iespēju sistēmas operatoram pašam noteikt pārvades, sadales un uzglabāšanas tarifus, ja ir saņemta regulatora atļauja. Tādā gadījumā tarifu izvērtēšanas process ilgst 21 dienu. Vienlaikus sadales, pārvades un uzglabāšanas pakalpojumu tarifi pirms to stāšanās spēkā tiek publicēti regulatora noteiktajā kārtībā, vēsta SPRK.

Līdz brīdim, kad beigsies saistībā ar dabasgāzes tirgus atvēršanu uzsāktais izmaiņu process un dabasgāzes tirgus darbība nostabilizēsies, būtu nepieciešama regulatora īstenota dabasgāzes tirgus darbības un tarifu aprēķinā izmantoto pieņēmumu par tirgus darbību rūpīga analīze, lai lietotāju maksājumi segtu tikai tehnoloģiski un ekonomiski pamatotas dabasgāzes pārvades sistēmas pakalpojuma sniegšanas izmaksas, skaidro komisija.

Regulators iesniegumu no AS "Conexus Baltic Grid" saņēma 5. janvārī, pēc kura lūdza komersantam iesniegt pamatojumu izteiktajam lūgumam. 2. februārī saņēma un izvērtēja "Conexus Baltic Grid" vēstulē šādu pamatojumu sniedza, tomēr lūgums ir noraidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!