Foto: LETA
Lai gan kopumā Fiskālās disciplīnas padome atzinīgi vērtē vairākas nodokļu reformas iezīmes, pastāv bažas, ka ne visi reformas mērķi tiks sasniegti, otrdien valdības sēdē informēja padomes pārstāvis Andžs Ūbelis.

Padome atzinīgi novērtēja valdības centienus mazināt darba spēka nodokļus un nevienlīdzību, kā arī uzteica to, ka reforma veidota ar mērķi mudināt uzņēmumus un sabiedrību pamest "ēnu" ekonomiku.

Vienlaikus Ūbelis apšaubīja, ka līdz ar pamatnostādņu apstiprināšanu tiks sasniegti visi Finanšu ministrijas (FM) nospraustie mērķi. Padomes ieskatā plānotais ekonomiskais izrāviens nav pamatots ar aprēķiniem. Tāpat reformas ietekme uz nevienlīdzības mazināšanu ir ierobežota, viņš atzīmēja.

Eiropas Komisijas aplēses norāda, ka piedāvātajai reformai būs ierobežota ietekme uz ienākumi pārdali un nevienlīdzības mazināšanu, skaidroja padomes pārstāvis. Viņš vērsa klātesošo uzmanību, ka, lai gan reformai ir maza ietekme uz nevienlīdzību, tā būtiski samazinās budžeta ieņēmumus.

Tāpat padomes ieskatā pieejamie materiāli neapliecina plānoto virzību uz nodokļu ieņēmumu līdz vienai trešdaļai no IKP apmēra palielināšanu līdz 2021. gadam. Pēc valdības sēdes Ūbelis žurnālistiem norādīja, ka padomei nav pieejami visi dati, uz kuriem balstās FM ekonomiskās prognozes.

Šobrīd padomes pozīcija ir "piesardzīga, bet konstruktīva". Ūbelis brīdināja, ka šobrīd "mēs ejam pa plānu ledu" un izsmeļam visas savas fiskālās rezerves. Viņš aicināja mācīties no krīzes pieredzes un uzturēt "tauku kārtu".

Fiskālās disciplīnas padome padziļināti reformu analizēs jaunnedēļ, kad tā būs iepazinusies ar detalizētu aprēķinu metodoloģijas izklāstu.

Ziņots, ka otrdien valdība deva zaļo gaismu jaunajai nodokļu reformai, vienbalsīgi atbalstot valsts nodokļu pamatnostādnes 2018. – 2021. gadam.

Pamatnostādnes paredz samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) no 23% līdz 20% (algām līdz 45 tūkstošiem eiro gadā), ieviest 0% reinvestētās peļņas nodokli, nosakot 20% nodokli sadalītajai peļņai, saglabāt iespēju izmantot uzņēmumu ienākumu nodokļa atlaidi speciālās ekonomiskās zonās un brīvostās strādājošiem uzņēmumiem.

Paredzēts arī palielināt minimālo algu līdz 430 eiro, paaugstinot neapliekamo minimumu līdz 250 eiro strādājošajiem un 250 eiro pensionāriem (2020. gadā pensionāriem līdz 300 eiro), kā arī noteikt atvieglojumu par apgādībā esošām personām 250 eiro apmērā. Paredzēts arī atcelt solidaritātes nodokli, tā vietā nosakot divus valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!