Foto: Reuters/Scanpix

Brīvās tirdzniecības līgums (TTIP) ir viens no problemātiskajiem jautājumiem, runājot par ASV un Eiropas Savienības (ES) attiecībām, norāda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Apmeklējot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules bankas pavasara sanāksmi Vašingtonā, Dombrovskis pārliecinājies, ka jaunā ASV administrācija ir noskaņota turpināt sadarbību ar ES. Tomēr jau pirms jaunās ASV administrācijas TTIP līgums virzījies uz priekšu ļoti sarežģīti un tagad sarunās iestājusies zināma pauze, viņš uzsver.

"Arī ES iekšienē ir bijuši iebildumi pret šo līgumu, tostarp no nevalstiskā sektora puses. Šobrīd ir jāvērtē, vai starp abām pusēm ir pietiekami daudz saskares punktu, kas ļautu virzīties uz priekšu ar šo līgumu," uzskata Dombrovskis.

EK priekšsēdētāja vietnieks uzsver, ka ASV un ES daudzas desmitgades vieno ilgstoša stratēģiska sadarbība un tā ir apjomīga dažādās politikas jomās. Vienlaikus Dombrovskis saka, ka sadarbība turpinās neraugoties uz pretrunīgiem paziņojumiem, kas ir izskanējuši no jaunās ASV administrācijas puses.

"No jaunās ASV administrācijas vēlējāmies noskaidrot, kāda būs tās politika, ieskaitot finanšu sektora regulējumu. Signāli, ko saņēmām, ir pietiekami pragmatiski, un tas, ko uzsvērām no ES puses, ir turpināt starptautisko sadarbību finanšu sektora regulēšanā, pieturoties pie starptautiskiem standartiem, jo globālām finansēm ir nepieciešama globāla uzraudzība," pārliecināts Dombrovskis.

Savukārt piedaloties ar uzrunu "American Enterprise Institute" konferencē viņš sacīja, ka ES dalībvalstis ir apņēmušās būt vienotas, un tikai darbojoties kopīgi ar ASV iespējams efektīvi cīnīties ar terorismu, pastiprināt drošību, novērst migrācijas krīzes sekas vai nodrošināt, ka turpinās ES ekonomiskā atlabšana.

"Mainās likumi, mainās valdības un situācijas, taču svarīgi, lai nemainītos principi un uzticība, kas mūs saista," uzrunājot konferences dalībniekus, teica Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!