Foto: AFP/Scanpix
Nodokļu ieņēmumi Latvijā ir zemāki nekā daudzās līdzīgās valstīs, kamēr sociālā nevienlīdzība joprojām ir augstāka, ja salīdzina ar virkni Eiropas Savienības (ES) valstu, secinājusi Pasaules Banka (PB).

Saskaņā ar PB aprēķiniem, ieviešot trīs līmeņu iedzīvotāju nodokļa (IIN) likmes skalu (19%, 23% un 33%) apvienojumā ar neapliekamo minimumu, Latvija varētu gan mazināt nevienlīdzību, gan palielināt budžeta ieņēmumus.

"Ja Latvija vēlas piepildīt pilsoņu arvien augošās cerības uz labākiem publiskajiem pakalpojumiem veselības, izglītības un transporta jomā, tai būtu jāapsver iespēja palielināt budžeta ieņēmumus, veicot uzlabojumus nodokļu sistēmā," uzsver PB.

Ziņojumā, kurā apkopoti gadu ilgas izpētes secinājumi, konstatēts, ka nodokļu ieņēmumi attiecībā pret iekšzemes kopprodukta (IKP) līmeni ir ap 29%, un tas ir viens no zemākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES) – 10 procentpunktus mazāk par vidējo rādītāju ES un apmēram piecus procentpunktus mazāk par vidējo radītāju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs.

"Patlaban nevienlīdzība Latvijā ir lielāka nekā citās līdzīgās valstīs. Tomēr īstermiņa izaugsmes perspektīvas ir labas, kam vajadzētu atvieglot ieņēmumu palielināšanu, ko novirzīt palīdzībai nodarbinātajiem ar zemiem ienākumiem un viņu ģimenēm," norāda PB Polijas un Baltijas valstu reģiona direktors Karloss Pinerua.

Lai nodokļu ieņēmumi pieaugtu par trīs procentpunktiem no IKP, kā to paredz Latvijas valdības mērķis, būs nepieciešamas ievērojamas izmaiņas valsts nodokļu sistēmā, ka arī virkne citu politisko izmaiņu, min PB.

PB ieskatā pašreizējā mikrouzņēmumu nodokļu režīma aizstāšana varētu palīdzēt mazināt izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un netaisnīgu nodokļu konkurenci. Šāds solis arī varētu sniegt ieguldījumu sociālajā drošībā un mazināt relatīvi augstos nodokļus darbaspēkam ar zemiem ienākumiem, kas savukārt varētu veicināt nodarbinātību.

Ziņojumā arī teikts, ka vispiemērotākie instrumenti nevienlīdzības mazināšanai ir ienākumu nodokļi un pabalsti. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāte apvienojumā ar sociālo atbalstu cilvēkiem ar zemiem ienākumiem varētu mazināt gan nevienlīdzību Latvijā.

"Pēdējos gados Latvijas ekonomika ir cietusi no svārstībām un neaizsargātības pret intensīvām svārstībām, tāpēc nepieciešams radīt zināmu fiskālo buferi, kas palielinās valsts elastīgumu," piebilst PB vecākā ekonomiste un ziņojuma līdzautore Emīlija Skroka.

Pasaules banka ir starptautiska finanšu institūcija, kuras misija ir cīnīties pret nabadzību un veicināt sociāli iekļaujošu izaugsmi. Pasaules banku veido piecas institūcijas – Starptautiskā Rekonstrukcijas un Attīstības banka, Starptautiskā attīstības asociācija, Daudzpusējā investīciju garantijas aģentūra un Starptautiskais investīciju strīdu izšķiršanas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!