Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) iebilst pret Nodokļu reformu vadības grupas apsvērto iespēju palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi, trešdien žurnālistiem apliecināja savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Vēstīts, ka arī uzņēmēju organizācijas kategoriski iebilst pret ierosinājumu palielināt sociālā nodokļa likmi.

"Esam ar darba devējiem vienā pusē, proti, nedrīkst paaugstināt sociālās iemaksas," sacīja Baldzēns.

"Mums ir jāiet uz darba samaksas pieaugumu uz uzņēmēju konkurētspēju, kas arī paaugstināt sociālās iemaksas valsts budžetā," sacīja Baldzēns.

LBAS pārstāv nozaru darbinieku arodbiedrības. Tā aizstāv biedru darba, ekonomiskās un sociālās tiesības un intereses.

Kā ziņots, FM nodokļu reformai piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN).

FM piedāvā reformēt darba spēka nodokļus, ieviešot IIN likmi 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā nosakot IIN likmi 23% apmērā. FM arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro, kā arī atcelt solidaritātes nodokli. FM piedāvājums paredz noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu no 0 līdz 300 eiro, proti, 0 neapliekamais minimums būtu pie atalgojuma 1350 eiro, bet 300 eiro - pie minimālās algas.

FM rosina arī noteikt sociālo nodokli atalgojumam līdz 52 400 eiro gadā parastajā režīmā, no 52 400 eiro līdz 85 400 eiro gadā netiek piešķirti īstermiņa pabalsti, bet virs 85 400 eiro gadā - nav jāmaksā. Tāpat rosināts noteikt 20% UIN sadalītajai peļņai.

Ieguvumus no darba spēka nodokļu reformas FM ilustrē ar vidējo prognozēto darba algu Latvijā 2017.gadā - 910,5 eiro mēnesī. Proti, ja patlaban, nomaksājot nodokļus no 910,5 eiro, neto alga veido 641,3 eiro, tad pēc darbaspēku nodokļu reformas neto alga sastādītu 680,9 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!