Foto: LETA

Igaunijas būvniecības kompānijas "Merko Ehitus" grupas, kurai pieder arī Latvijas uzņēmums "Merks", peļņa pērn bija 6,1 miljons eiro, kas ir par 38,8% mazāk nekā 2015. gadā, liecina kompānijas Tallinas biržā iesniegtais pārskats.

Grupas ieņēmumi aplūkotajā periodā pieauga par 0,4%, sasniedzot 252 miljonus eiro.

"Merko Ehitus" valde ir ierosinājusi dividendēs izmaksāt 41 eiro centu par akciju, kamēr pērn dividendēs tika izmaksāts 51 cents par akciju.

Uzņēmuma valdes vērtējumā 2016. gads bijis sarežģīts, jo, neskatoties uz aktīvo dzīvojamo ēku būvniecību Baltijas valstu galvaspilsētās, būvniecības sektors kopumā neuzrādīja izaugsmi. Sabiedriskās investīcijas infrastruktūrā arī vairākus gadus ir saglabājušās zemā līmenī. Tādējādi grupas infrastruktūras būvniecības apmērs atpalika no gaidītā.

"Valdes aplēses liecina, ka, lai segtu izmaksas, pašreizējā tirgus situācijā, cenas iepirkumu konkursu pieteikumos ir ļoti zemas un neveicina civilās inženierijas projektu jaudas būvniecības tirgū kopumā izaugsmi. Izaugsme dzīvojamo ēku un privātā sektora pasūtījumos ļāva "Merko Ehitus" saglabāt ieņēmumus iepriekšējā gada līmenī, tomēr valde nav apmierināta ar būvniecības pakalpojumu segmenta rentabilitāti," paziņojumā biržai komentē grupas ģenerāldirektors Andress Trinks.

Viņš arī norāda, ka cenu konkurence ēku būvniecības iepirkumu konkursos ir ļoti sīva, samazinot peļņu un liekot gan ģenerāluzņēmējiem, gan apakšuzņēmējiem pakļauties lielam riskam. "Valde uzskata, ka efektivitāte un līgumu risku pārvaldība kļūst arvien svarīgāka. Grupas rezultātus 2016.gadā ietekmēja arī vairāku lielu objektu būvniecības sākuma kavēšanās. Darbu pie šiem projektiem mēs aktīvi varējām turpināt tikai gada beigās," piebilda Trinks.

Grupas ģenerāldirektors norādīja, ka būvniecības pakalpojumu ieņēmumi Latvijā un Lietuvā salīdzinājumā ar 2015. gadu samazinājās, kas gan ir saistāms ar vairāku lielu projektu pabeigšanu 2015. gada nogalē, tomēr "Merko Ehitus" pakāpeniski ir pastiprinājis spējas un uzlabojis pozīcijas ģenerāluzņēmēju starpā šajās valstīs.

2016. gada 31. decembrī "Merko Ehitus" pasūtījumu vērtība bija 269,6 miljoni eiro. Lielākie projekti Igaunijā, kuros darbs turpinājās pagājušā gada nogalē, bija iepirkšanās centrs "T1", "Maakri Quarter", "Telia" galvenais birojs "WoHo Quarter", kā arī tramvaja līnija uz Tallinas lidostu. Tāpat iesākts starptautiskās lidostas "Rīga" pasažieru termināļa projekts un dzīvojamo un biroju ēku komplekss "Kauno/Algirdo" Viļņā.

"Merko Ehitus" ar meitasuzņēmuma "Merko Investments" starpniecību pieder 100% Latvijas būvniecības kompānijas "Merks" akciju. Igaunijā grupa kontrolē būvuzņēmumu "Merko Ehitus Eesti", bet Lietuvā - "Merko statyba". Tajā ietilpst arī nekustamo īpašumu attīstības bizness un nekustamo īpašumu holdinga kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!