Foto: DELFI

Konkurences padome (KP) atļāvusi alkohola ražotājam SIA "Amber Beverage Group" iegādāties vienu no Latvijas senākajām alkoholisko dzērienu izplatītājiem AS "Interbaltija AG", portālu "Delfi" informēja padomē.

"Amber Beverage Group" īsteno izšķirošu ietekmi trijos Latvijā reģistrētos uzņēmumos – AS "Latvijas balzams", SIA "Amber Distribution Latvia" un SIA "Bravo".

Savukārt "Interbaltija AG" deviņdesmitajos gados izveidoja ekspremjers Vilis Krištopans. 2008. gada sākumā šo uzņēmumu iegādājās Islandes investors "Wine Holdings", kura īpašnieki pastarpināti investējuši arī vairākos citos uzņēmumos Baltijā, piemēram, Latvijas kafijas ražotājā SIA "Melnā kafija", SIA "Aigas nams" (tagad "Officeday Latvia"), Lietuvas "UAB Daily Service", kā arī Somijas "Tamore".

Uzņēmumu apvienošanās ziņojumā norādīts, ka "Amber Beverage Group" plāno iegūt izšķirošu ietekmi pār "Interbaltija AG", noslēdzot līgumu ar "Interbaltija AG" akcionāriem. Tādā veidā "Amber Beverage Group" plāno stiprināt pozīcijas galvenokārt viesnīcu, restorānu, bāru un kafejnīcu (HoReCa) sektorā augstākās klases vīnu un šampaniešu segmentā.

Arī KP lēmumā norāda, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, jo tirgus daļu palielināšanās ietekmētajos tirgos notiks nelielā apmērā un tādējādi konkurencei netiks nodarīts kaitējums. Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz konkurenci, KP konstatēja, ka darījums kopumā skar 14 dažādus tirgus – alus, sidra, dzirkstošā vīna, šampanieša, tradicionālā vīnogu vīna, stiprināto vīnu, karstvīna, degvīna, viskija, brendija un brendiju saturošu stipro dzērienu, konjaka, armanjaka, ruma, tekilas, kā arī liķiera vairumtirdzniecības tirgus.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, "Latvijas balzams" kopš 2014. gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā "Amber Beverage Group", kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai "SPI Group" apvienojot Baltijas uzņēmumus - "Latvijas balzamu", dzērienu izplatītājus "SPI Distribution Latvia", "SPI Distribution Estonia" un "Bennet Distributors" Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi "Latvijas balzams veikali" Latvijā un "Darija" Lietuvā.

"Amber Beverage Group" dibinātāja un 100% daļu īpašniece ir Nīderlandē reģistrētā kompānija "S.P.I. Regional Business Unit B.V.".

"Latvijas balzams" 2015. gadā strādāja ar 73,791 miljona eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 1% vairāk nekā 2014. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 11,3% - līdz 7,065 miljoniem eiro.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem islandiešiem piederošās alkohola izplatītājas "Interbaltija AG" apgrozījums pērn bija 6,71 miljons eiro salīdzinājumā ar 7,42 miljoniem pirms gada, bet peļņa bija 187 591 eiro salīdzinājumā ar 325 738 eiro 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!