Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkorejas prokuratūra ceturtdien nopratināja rūpniecības grupas "Samsung" mantinieku Ļi Džējonu, kuram ir aizdomās turamā statuss izmeklēšanā korupcijas lietā, kas novedusi pie valsts prezidentes Pakas Gunhjes impīčmenta.

"Es ļoti nožēloju, ka esmu cilvēkos radījis bažas saistībā ar šo incidentu," ierodoties uz nopratināšanu, žurnālistiem pie prokuratūras ēkas sacīja Ļi. kuru sagaidīja vairāki desmiti protestētāju ar plakātiem bija rakstīts "apcietiniet Ļi nekavējoties".

Jau ziņots, ka Dienvidkorejas parlaments 9. decembrī nobalsoja par Pakas impīčmentu, jo viņa iesaistīta korupcijas skandālā, ko izraisīja ziņas, ka viņa esot izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu desmitiem miljonu eiro vērtas summas prezidentes draudzenes Čojas Sunsilas vadītajiem fondiem.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čojai, kas neieņem nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nav dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čoja arī ietekmējusi politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Par to, ka Ļi ir piemērots aizdomās turamā statuss, prokuratūra paziņoja trešdien. Ļi ir "Samsung Electronics" uzraudzības padomes priekšsēdētāja vietnieks un "Samsung Group" uzraudzības padomes priekšsēdētāja Ļi Kunhi dēls.

"Samsung" ir lielākais ziedotājs Čojas fondiem un tiek turēts aizdomās arī par Čojas meitas jāšanas treniņu sponsorēšanu Vācijā apmaiņā pret pakalpojumiem.

Prokurori jau vairākus mēnešus iztaujā Ļi un citas augsta ranga "Samsung" amatpersonas, kuras gan apgalvojušas, ka nav lūgušas pretī nekādus pakalpojumus par naudu, ko bijušas spiestas "ziedot", tādēļ to nevar uzskatīt par kukuļdošanu.

Ļi preses pārstāvis sacīja, ka prokurori pieļauj iespēju lūgt tiesai noteikt "Samsung" mantiniekam drošības līdzekli apcietinājumu.

Prokurori izmeklē, vai "Samsung" piekukuļoja Čoju, lai iegūtu valsts atbalstu pretrunīgi vērtētajai divu "Samsung" kompāniju apvienošanai 2015. gadā.

"Samsung" tik tikko panāca akcionāru piekrišanu šīs grupas kompāniju "Samsung C&T" un "Cheil Industries" apvienošanai. Apvienošanās pretinieki uzskata, ka tā netaisni deva labumu "Samsung" dibinātāju ģimenēm, kaitējot mazākuma akcionāriem.

Tomēr Nacionālais pensiju dienests, kas ir trešais lielākais pensiju fonds pasaulē un liels "Samsung" akcionārs, atbalstīja šo apvienošanos.

Prokurori veikuši kratīšanas vairākos "Samsung" birojos un Nacionālajā pensiju dienestā, kas atrodas Dienvidkorejas Labklājības ministrijas pakļautībā.

Bijušais labklājības ministrs pagājušajā mēnesī tika aizturēts aizdomās par to, ka piespiedis pensiju dienesta amatpersonas atbalstīt "Samsung" uzņēmumu apvienošanos.

"Samsung" ir Dienvidkorejas lielākā biznesa impērija, kas gadiem spēcinājusi valsts ekonomiku, veidojot ciešas saites ar valdību, ko daudzi uzskata par neveselīgām.

Līdzīgi, tikai mazāka mēroga korupcijas skandāli piemeklējuši "Samsung" arī agrāk.

Ļi ģimene kopš 2014. gada, kad Ļi Kunhi piedzīvoja sirdstrieku, centusies paātrināt koncerna pārvaldes nodošanu Ļi Džējonam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!