Foto: Shutterstock

Pašlaik ir grūti prognozēt, vai Latvijai šogad izdosies iekļauties paredzētajā budžeta deficīta apmērā, intervijā sacīja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

"Pašlaik situācija ir nenoteikta. Piecu mēnešu darba rezultāti liecina, ka Valsts ieņēmumu dienests nodokļus iekasē saskaņā ar grafiku un nodokļu ieņēmumu pusē mēs novirzes pašlaik neredzam. Vienlaikus tas ir pat nedaudz dīvaini, jo ekonomika neattīstās tik strauji, kā tas bija prognozēts sastādot budžetu. Kādas izmaiņas mēs redzēsim līdz pat gada beigām, pašlaik pateikt ir ļoti grūti," sacīja Platais.

Viņš arī atzīmēja, ka viens no novērojumiem, kuru pauda Ekonomiskās attīstības un sadarbības organizācija (OECD), ir, ka Latvijā sāk bremzēties darba samaksas pieaugums. "Tas notiek tādēļ, ka eksporta nozares neattīstās tika strauji, cik iepriekš. Mūsu galvenajos eksporta tirgos pašlaik nav liela optimisma un vēlmes pirkt vairāk. Taču tieši eksporta nozares ir tās, kuras ikvienā valstī uz priekšu velk darba samaksu. Tieši tādēļ mums kādu laiciņu darba samaksa varēja augt straujāk nekā produktivitāte. Taču, ja eksporta nozares vairs īpaši strauji neaug, tad nerealizēsies plāni arī par darba samaksas straujāku pieaugumu," atzina FDP vadītājs.

FDP ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Padome darbību sāka 2014. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!