Foto: F64

Gandrīz pirms pusotra gada sāktās sarunas noslēgušās - SIA "Maxima Latvija" un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrības (LTDA) "SIA Maxima Latvija" arodorganizācija noslēgusi darba koplīgumu, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

"Maxima Latvija" darbinieku izvirzītie pārstāvji atbalstījuši uzņēmuma un arodbiedrības izstrādātos koplīguma noteikumus, kas papildus Darba likumam un darba līgumiem turpmāk regulēs darba tiesiskās attiecības un darbiniekiem sniegs iespēju ar arodorganizācijas starpniecību veidot organizētu sociālo dialogu un pārstāvēt savas intereses kompānijā.

Darba koplīgums paredz kārtību, kā tiek veidota darba samaksas politika, darba laika un darba aizsardzības organizācija, darba tiesisko attiecību nodibināšana un izbeigšana, darba kārtība, sociālā aizsardzība, darba devēja, arodorganizācijas un darbinieku attiecības, arodorganizācijas darbības nodrošinājums u.c. ar darba tiesiskajām attiecībām saistīti jautājumi. Tāpat darba koplīgumā tiek noteiktas sociālās drošības garantijas, piemēram, veselības apdrošināšana un veikalu darbinieku nodrošināšana ar pusdienām.

"Maxima Latvija" vadītāja Jeļena Kondrašova norāda, ka, sadarbojoties ar arodbiedrības pārstāvjiem, kompānija spējusi vienoties par kompromisiem, kas gan darbiniekiem, gan "Maximai" kā darba devējam ir bijuši pieņemami, un balstīti uz reālo šī brīža situāciju tirdzniecības nozarē.

Pēc LTDA priekšsēdētājas Mairas Mucenieces teiktā, darba koplīgums pieņemts salīdzinoši īsā laikā. "Kopš nodomu protokola parakstīšanas pagājušā gada 20.martā, darba koplīguma izstrāde notika ļoti konstruktīvi un atvērti," viņa min.

Pašlaik "Maxima Latvija" arodorganizācijā ir iestājušies 120 darbinieki, taču darba koplīgums ir saistošs visiem uzņēmuma darbiniekiem, neatkarīgi no tā vai darbinieks ir vai nav arodbiedrības biedrs.

Jau vēstīts, ka diskusijas par "Maxima" darbinieku darba apstākļiem un atalgojumu aktualizējās pēc Zolitūdes traģēdijas.

"Maxima Latvija" sarunas ar LTDA par turpmāko sadarbību un iespēju slēgt darba koplīgumu uzsāka 2013.gada oktobrī. 2014.gada 20.martā tika parakstīts nodomu protokols par sociālās partnerības pamatprincipiem, kura ietvaros tika paredzēts aktīvs darbs pie darba koplīguma projekta izstrādāšanas un noslēgšanas.

Darba koplīguma projekts tika saskaņots 2014.gada decembrī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!