Foto: LETA
Arhitekta Gunāra Birkerta radītās Gaismas pils jeb Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas tapšanā bijuši dažādi šķēršļi - finanšu krīze teju par diviem gadiem paildzināja ēkas celtniecību, bet dažādas nepilnības ugunsdrošības normu izpildē un dokumentācijā par vairākiem mēnešiem lika atlikt būves nodošanu ekspluatācijā. Tomēr mūsdienu Latvijas lielākā un dārgākā jaunceltne nu ir pabeigta.

Gaismas pils ēkas būvnieki - "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" - informē, ka būvniecības izmaksas ir 114,6 miljoni latu jeb 163,1 miljons eiro. Izmaksu indeksācijas rezultātā tā ir par vairākiem miljoniem mazāka summa nekā sākotnēji plānotie 123,5 miljoni latu jeb 175,7 miljoni eiro.

Trīs gadu vietā - seši


Foto: DELFI

Latvijas Nacionālās Bibliotēkas pamatakmens tika iemūrēts 2008.gada 20.jūnijā.

Pamatakmenī tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu, kuru parakstīja kultūras ministre Helēna Demakova (TP), arhitekti Gunārs Birkerts un Modris Ģelzis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, valsts aģentūras "Jaunie trīs brāļi" direktors Zigurds Magone un SIA "RE&RE" valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš.

Tobrīd bija paredzēts Gaismas pili uzbūvēt trīs gadu laikā.

Tomēr krīzes gados budžeta konsolidācijas dēļ bibliotēkas celtniecības darbi tika palēnināti. Par pabeigtu būvnieki Gaismas pili atzina 2013.gada beigās, bet ekspluatācijā tā nodota 2014.gada 6.jūnijā.

Deviņi kilometri pāļu


Foto: LETA

Gaismas pils ēkas garums ir 170 metri, tās platums - 44 metri, bet augstums - 68,3 metri, informē būvnieki.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukuma platība ir 17 431 kvadrātmetrs. No tiem 12 210 kvadrātmetrus aizņem apbūves laukums.

Savukārt ēkas kopējā platība ir 40 455 kvadrātmetri.

Ēkas balstam zemē iedzīts 501 pālis, kuru kopgarums ir 8,9 kilometri.

Būvniecībā izmantoti 44 500 kubikmetri betona, 5560 tonnas stiegrojuma un 300 tonnas tērauda. Uz jumta ieklātas 600 tonnas nerūsējošā tērauda.

Ēkā izmantoto kabeļu kopējais garums ir 540 kilometri, savukārt tajā iebūvētās caurules, saliekot tās rindā vienu aiz otras, stieptos 150 kilometru garumā.

Būves fasādes platība ir 15 300 kvadrātmetri, bet tās mūra sienu tilpums ir 2190 kubikmetri. Ģipškartona sienu un griestu kopējā platība savukārt it 12 655 kvadrātmetri. Pacelto grīdu platība ir 3707 kvadrātmetri.

Celtnē izmantotā stikla kopējā platība ir 13 910 kvadrātmetri.

Bibliotēkas teritorijā iestādīti arī koki - 26 ābeles un 15 kļavas.

Četri miljoni darba stundu


Foto: DELFI

Ēkas celtniecībā kopumā izmantoti aptuveni 4,2 miljoni cilvēkstundu.

Būvniecībā vienlaikus nodarbināto strādnieku maksimālais skaits ir 450. Kopumā gan šajā projektā sešu gadu laikā strādājušo skaits mērāms tūkstošos.

Jau pēc Gaismas pils būvniecības sākšanas samazinājās finansējuma apjoms, ko valsts gadā varēja atvēlēt jaunās bibliotēkas ēkas būvniecībai. Tolaik būvnieki lēsa, ka no darba gan ģenerāluzņēmējam, gan apakšuzņēmējiem nācies atbrīvot vairāku simtus strādnieku.

Savukārt vēlāk būvnieki nonāca pārmetumu krustugunīs, kad atklājas, ka Gaismas pils būvlaukumā tiek nodarbināti viesstrādnieki no Bulgārijas.

Cer, ka Gaismas pils kļūs par iedzīvotāju lepnumu


Foto: LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veica "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido uzņēmumi SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve".

"Vēlreiz gribu uzsvērt arī, ka, manuprāt, latviešiem ir jālepojas ar paveikto – vienu no sarežģītākajiem projektiem Latvijas vēsturē spēja īstenot Latvijas uzņēmumi un Latvijas darbaspēks. Ēkas būvniecības laikā tika nodarbināti pat līdz 450 darbiniekiem vienlaikus, un ēkā arī maksimāli izmantoti Latvijā pieejamie materiāli. Šis ir mūsu visu – Latvijas – nopelns. Nešaubos, ka Gaismas pils kļūs par Latvijas simbolu un jebkura iedzīvotāja lepnumu," pārliecināts pilnsabiedrības "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!