Foto: AP/Scanpix
Ukrainas nodokļu dienests nācis klajā ar aplēsēm par valsts ēnu ekonomikas apmēru, kas esot mērāma 20% apjomā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas savukārt ir aptuveni 34 miljardi ASV dolāru, vēsta "KyivPost".

Lauvas tiesu no ēnu ekonomikas radot dažādas nodokļu nemaksāšanas shēmas, ko izmanto Ukraiņu biznesmeņi, nodibinot un sadarbojoties ar nodokļu ārzonu firmām ārpus Ukrainas. Tikpat nozīmīgus zaudējumus līdz šim valstij esot radījuši "valsts izzagšanas" gadījumi, pārvaldības līmenī rīkojot sarunātus un korumpētus iepirkumu konkursus, trešdien norādījis nodokļu dienesta vadītājs Igors Bilujs.

Biluja aplēses gan ir saudzīgākas par valsts Ekonomikas ministrijas aprēķināto ēnu ekonomikas īpatsvaru, kas, kā aplēsusi ministrija, valstī esot ap 40% no IKP. Abas institūcijas skaidrojušas, ka aprēķini veikti pēc dažādām metodēm, tāpēc ar skaitļi esot tik atšķirīgi, turklāt ēnu ekonomikas aprēķini esot ļoti sarežģīti ar samērā augstu kļūdas iespēju.

"KyivPost" gan vērš uzmanību, ka Eiropas Savienības (ES) rietumu un centrālajā daļā ēnas ekonomikas īpatsvars ir lēšamas ap 18,5 % no valstu IKP. Tādējādi Biluja aplēses nostādītu Ukrainu aptuveni vienā līmenī ar vairākām ES valstīm, savukārt Ekonomikas ministrijas dati Ukrainas ekonomikas rādītājus padara krietni "neglītākus", salīdzinot ar situāciju ES.

"KyivPost" arī norāda, ka Austrumeiropā tradicionāli ēnu ekonomikas īpatsvars bijis augstāks par šo rādītāju Eiropas rietumos un ziemeļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!