Foto: AFP/Scanpix
Vairākas starptautiskās kompānijas Krievijas anektētajā Krimas pussalā pārtraukušas savu biznesu, lielākoties skaidrojot šādu rīcību ar uzņēmējdarbības apsvērumiem. Daži uzņēmumi gan, to skaitā arī Ukrainas, savu darbu Krimā pārtraukt nemaz neplāno.

Jau ziņots, ka pirmā no populāro zīmolu īpašniecēm par aiziešanu no Krimas paziņoja "McDonald's", skaidrojot to ar "nesaistītām ražošanas problēmām". Amerikāņu kompānija gan norādīja, ka cer ar laiku atjaunot uzņēmuma darbību Krimā.

Šonedēļ par aiziešanu no Krimas paziņojis arī Ukrainas lielākais kurpju ražotājs - kompānijas MTI zīmols "Intertop". Kompānijas pārstāvji Ukrainas medijiem apstiprina, ka šobrīd ir neziņā, vai Krimā tik populārā veikalu ķēde pārredzamā nākotnē varētu arī atsākt tirdzniecību.

Savukārt Latvijā labāk zināmais Spānijas apģērbu ražotājs "Indetix" ( "Zara", "Bershka", "Pull & Bear", "Stradivarius", "Massimo Dutti" un "Oysho") pēdējā brīdī pārdomājis, 21.martā atceļot plānotos kompānijas atvēršanas svētkus vairākās Krimas pilsētās. "News.allcrimea.net" vēsta, ka "Indetix" jau bija paspējis nogādāt Krimā pārdošanai paredzēto produkciju, bet lēmums tomēr darbu neuzsākt pieņemts "pēdējā brīdī".

Aiziešanu no nemieru pārņemtās Krimas apsverot arī viens no lielākajiem Francijas mazumtirgotājiem "Auchan", kas tikai 2014.gada sākumā šajā pussalā uzsāka tirdzniecību. Pati kompānija aizvien oficiāli šādu lēmumu neapstiprina. Ukrainas mediji norāda, ka "Auchan" no šāda soļa attur tā tirdzniecības attiecības ar Krieviju. Franču mazumtirgotājs ir viens no lielākajām ārzemju uzņēmumiem Krievijā, kas nodrošina vairākus tūkstošus darbavietu.

Polijas apģērbu ražošanas milzis LPP ("Reserved", "Cropp Town", "Mohito" un "House") gan paziņojis, ka no Krimas prom doties negrasās. Kompānija publiskā paziņojumā norāda, ka varētu par šādu rīcību izšķirties, ja Krimas varas iestādes sāktu apgrūtināt kompānijas darbu, piemēram, piemērojot sankcijas rietumu uzņēmumiem Krimā.

Par saviem plāniem Krimā tirdzniecību nepārtraukt paziņojuši arī vairāki Ukraina labi zināmi mazumtirdzniecības zīmoli – "Novus" un ATB. Abas kompānijas gan savos paziņojumos bijušas skopas, vien minēdamas, ka darbu pārtraukt neplāno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!