Foto: LETA
Otrdien ārlietu ministrijā notika seminārs "Eiropas Savienības daudzgadu budžets Eiropadomes darba kārtībā", kurā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš un Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Inna Šteinbuka informēja mediju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus par ārkārtas Eiropadomes iznākumu un turpmāko sarunu gaitu par ES daudzgadu budžetu 2014-2020.gadam.

Ārlietu ministrs norādīja, ka neskatoties uz to, ka vienošanās netika panākta, no Latvijas interešu viedokļa ir sperts pussolis uz priekšu abās būtiskajās interesēs – Kohēzijas politikas finansējumā un tiešmaksājumu izlīdzināšanā.

EP informācijas biroja vadītājs M.Graudiņš seminārā uzsvēra, ka Eiropas Parlaments neatbalsta ES daudzgadu budžeta samazināšanu un turpinās iestāties par godīgu finansējuma piešķīrumu visām dalībvalstīm. Savukārt, EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka norādīja, ka Latvija jebkurā gadījumā būs ieguvēja no ES daudzgadu budžeta, jo turpinās saņemt lielāku finansējumu nekā tajā iemaksā.

E.Rinkēvičs atgādināja, ka ES daudzgadu budžets tiek apstiprināts pēc principa - ne par ko nav vienošanās, kamēr par visu nav vienošanās. Latvija turpinās aizstāvēt savu pozīciju – Kohēzijas politikas finansējumu vismaz esošā perioda līmenī un tiešmaksājumu straujāku izlīdzināšanu, kas nevar notikt uz lauku attīstības finansējuma rēķina. Kaut arī nākamās Eiropadomes datums, kurā tiks skatīts daudzgadu budžets, vēl nav zināms, visticamāk tas varētu notikt 2013.gada februāra sākumā.

Tālākās sarunas kļūs ar vien grūtākas, tāpēc ārlietu ministrs aicināja visus iesaistītās puses turpināt veiksmīgo sadarbību, lai kopīgiem spēkiem sasniegtu Latvijas intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!