Foto: LETA
Pašvaldībai piederošās AS "Rīgas centrāltirgus" apgrozījums pērn pieaudzis par 2,6%, liecina "Firmas.lv" informācija.

2010.gadā kompānijas apgrozījums bija 4,42 miljoni latu, bet 2011.gadā - 4,54 miljoni latu.

Pērn "Rīgas centrāltirgus" strādājis ar 464 169 latu zaudējumiem. 2010.gadā uzņēmums strādāja ar 115 924 latu peļņu.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka "Rīgas centrāltirgus" pārvaldīšanā un apsaimniekošanā ir Centrāltirgus, Vidzemes tirgus, Rūpniecības preču tirgus un
Āgenskalna tirgus teritorijas un tur esošās ēkas un būves.

2011.gada 31.decembrī kompānijas rīcībā nodoto apsaimniekojamo zemesgabalu kopējā platība bija 135 091 kvadrātmetri (m2), tajā skaitā Centrāltirgus - 106 589 m2, Vidzemes tirgus - 20 069 m2, Āgenskalna tirgus - 8433 m2.

Sabiedrības rīcībā nodoto apsaimniekojamo ēku un būvju kopējā platība ir 56 513 m2, tajā skaitā Centrāltirgus - 46 254 m2, Vidzemes tirgus - 4214 m2, Āgenskalna tirgus - 6045 m2.

Uzņēmuma ieņēmumu struktūru pamatā veido ienākumu no tirdzniecības vietu iznomāšanas, ieņēmumi no telpu un ēku iznomāšanas, ieņēmumi no zemesgabalu iznomāšanas.

"Rīgas centrāltirgu" ietekmējis "Latvijas Krājbankas" krahs pagājušajā gadā. Uzņēmumam nācies izveidot uzkrājumus šaubīgajam debitoram par kopējo summu 962 336 lati. Tas tiešā veidā atsaucās uz kopējo finansiālās darbības rezultātu, kā rezultātā gads noslēgts ar zaudējumiem.

Uzņēmuma peļņa no tiešās saimnieciskās darbības bija 756 875 lati. 2010.gadā šis rādītājs bija 299 000 latu.

Pērn "Rīgas centrāltirgus" Centrāltirgus Sakņu paviljona apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmas izbūvē ieguldījis 112 676 latus. 6428 lati iegultīti Sakņu paviljona ugunsdrošības signalizācijas izbūvē, bet jaunu tirdzniecības vietu 26 uzņēmējiem izveidē veiktas 25 740 latu investīcijas.

Lai uzlabotu drošību apsaimniekošanā esošajos objektos, kompānija nodrošinājusi vienotas videonovērošanas sistēmas izveidi. Vienlaicīgi izbūvēts optiskais kabelis, kas tehniski nodrošina videonovērošanas sistēmas darbību un perspektīvā tiks izmantots interneta pieslēguma nodrošināšanai apsaimniekošanā esošajos objektos. Kopējie ieguldījumi šī projekta realizācijā bija 43 239 lati.

Nēģu laukumā, pretī Centrāltirgus Piena paviljonam, tika demontēti vecie tirdzniecības kioski, tādejādi atbrīvotajā teritorijā ļaujot izveidot papildu tirdzniecības vietas zemnieku tirgus vajadzībām.

Veicot saimniecisko procesu pārraudzības funkciju optimizāciju, kā arī savlaicīgi koriģējot tirdzniecības vietu plānus, "Rīgas centrāltirgum" izdevās panākt, ka pārskata gadā ieņēmumi no tirdzniecības vietu iznomāšanas Centrāltirgū palielinājās par 163 382 latiem, salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu.

Pērn uzņēmums sadarbībā ar auditoru kompāniju "Ernst&Young" izstrādāja un apstiprināja gan valdē, gan akcionāru pilnsapulcē stratēģiskās attīstības plānu vidējam termiņam. Šis fundamentālais plānošanas dokuments nosaka "Rīgas centrāltirgus" attīstības vadlīnijas līdz 2018.gadam.

2012.gadā kompānija plāno turpināt realizēt vairākus projektus, lai nodrošinātu Centrāltirgus teritorijas kā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un uzturēšanu. Plānots iesniegt projekta pieteikumu Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta īstenotajās programmās, lai izbūvētu energo taupīgāku ārējā apgaismojuma sistēmu Centrāltirgū, Vidzemes tirgū un Āgenskala tirgū.

Plānots uzsākt rekonstrukcijas darbus ēku kompleksā starp Zivju un Sakņu paviljoniem. Saskaņā ar saņemto būvekspertu atzinumu šīs ēkas ir avārijas stāvoklī un nepieciešama to demontāža.

Plānots izbūvēt modernu apkures, ventilācijas un kondicionēšanas sistēmu Gaļas paviljonā.

Pircēju un tirgotāju ērtību nodrošināšanai tiks turpināta jaunu tirdzniecības nojumju uzstādīšana centrālajā tirgus laukumā.

Sakarā ar nomas attiecību izbeigšanu "Rīgas centrāltirgus" gatavojas pārņemt Nakts tirgu un tā izveidošanai atvēlēt daļu Rūpniecības preču tirgus teritorijas, kā arī Gaiziņa, Spīķeru un Pūpolu ielas.

Sadarbībā ar Rīgas domes Īpašuma departamentu 2012.gadā plānots pilnībā pabeigt triju zemesgabalu un uz tiem atrodošos ēku (Rūpniecības preču tirgus) ieguldīšanu uzņēmuma pamatkapitālā, reģistrējot īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Sabiedrība par saviem līdzekļiem plāno turpināt rekonstruēt un atjaunot tirdzniecības vietas Vidzemes tirgū, nojaucot nepievilcīgos un vidi degradējošos vecos tirdzniecības kioskus.

Plānots, ka kopējais investīciju apmērs, kādu "Rīgas centrāltirgus" no sava budžeta novirzīs apsaimniekošanā nodotā īpašuma rekonstrukcijai un renovācijai 2012.gadā, nebūs mazāks par 480 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!